sthlh_analatos6.jpg

Περί επαγγελματικής ανθεκτικότητας ο λόγος.

Τι είναι άραγε αυτό που κάνει κάποια άτομα να αντεπεξέρχονται πιο αποτελεσματικά στον χώρο εργασίας απο κάποια άλλα; Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να οριοθετήσουν μέσα στις επαγγελματικές τους σχέσεις, τους συναδέλφους τους και τους εργοδότες τους; Πόσο ευκολο είναι να αντεπεξέρχεσαι στην καθημερινότητα της εργασίας, είτε ως υπάλληλος είτε ως επιχειρηματίας;Πόσο εύκολο είναι να αντεπεξέρχεσαι σε εργασιακές αλλαγές, σε φορολογικές απαιτήσεις που τροποποιούν κάθε επιχειρηματική σου ιδέα ή και κάθε προσωπικό πλάνο ζωής;

Η ανθεκτικότητα είναι μια πολυσυζητήμένη έννοια της εποχής μας. Απασχολεί όλες τις οργανωσιακές δομές, δημόσιες, κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές και συνδέεται άμεσα με τους όρους της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων αλλά και με την επαγγελματική εξουθένωση, το φαινόμενο του burn out.

Η επαγγελματική ανθεκτικότητα συνήθως περικλείει επιμέρους ψυχικές ικανότητες του ατόμου -εγγενείς ή περιβαλλοντικές- οι οποίες διαφοροποιούν τα ανθεκτικά από τα μη ανθεκτικά άτομα. Πέρα όμως από τα ατομικά, ψυχικά και νοητικά χαρακτηριστικά του ατόμου οι νεότερες έρευνες και οι θεωρητικές προσεγγίσεις αποδεικνύουν ότι πολύ μεγάλη σημασία για το πόσο αντέχουμε σε τράυματα, απώλειες, μεταβάσεις, πιέσεις και αντιξοότητες παίζουν τα υποστηρικτικά δίκτυα στα οποία ανήκουμε.

Δίκτυα οικογενειακά, της ευρύτερης κοινότητας, φιλικά, οικονομικά, πολιτισμικά, πολιτικά. Δίκτυα επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, εθελοντικά.

Το άτομο αναπτύσσει σχέσεις μέσα σε αυτά, σχέσεις που βασίζονται σε αλληλοϋποστήριξη και αμοιβαία εμπιστοσύνη, και έτσι μπορεί να αντεπεξέλθει στις αναμενόμενες και αντικειμενικες δυσκολίες και ανατροπές της ζωής γενικότερα και ειδικότερα στον εργασιακό χώρο.

Ο σύγχρονος εργαζόμενος μέσα απο αυτά τα δίκτυα μπορεί να αναπτύξει την απαραίτητη ετοιμότητα και να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους που έχει, το ατομικό και το κοινωνικό του κεφάλαιο, έτσι ώστε να πετύχει τωρινούς αλλά και μελλοντικούς στόχους επαγγελματικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον θεωρητικό της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας Savickas «δεν υπάρχουν πλέον καριέρες που απλώς ξεδιπλώνονται, αλλά ο καθένας χτίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές και προσωπικές συνθήκες της δεδομένης χρονικής στιγμής».

Επαγγελματική ανθεκτικότητα σημαίνει κατά κάποιο τρόπο ευελιξία, προσαρμογή, ενημερότητα και αποδοχή των αλλαγών. Ενημερότητα για το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε μέσα στις σχέσεις που δημιουργούμε στον προσωπικό και στον επαγγελματικό μας χώρο.

Όπως λοιπόν πολύ εύστοχα αναφέρει ο Savickas «όταν ο χορός αλλάζει, οφείλεις να ακολουθήσεις τα βήματα».

Μαρία Γεωργαλά,
Επικοινωνιολόγος,
σύμβουλος σταδιοδρομίας,
mentor επιχειρηματικότητας, GCDF
www.career-design.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn