Curriculum Vitae

Επιβολή

Περισσότερα...

Το Zugzwang (Τσούγκτσβανγκ) είναι κατάσταση που συναντάται στο σκάκι και σε άλλα παίγνια διαδοχικών κινήσεων όταν κάποιος παίκτης υποχρεώνεται σε κίνηση ενώ είναι εις βάρος του και θα προτιμούσε να την έχει παραλείψει. Ο εξαναγκασμός αυτός συμβαίνει επειδή είναι η σειρά του να κινηθεί και έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της ισχύος του και την επιδείνωση της αμυντικής θέσης του.

Στους λαβυρίνθους που πάτε μάθετε να μη βρομάτε καταναγκασμό

Ο όρος, που προέρχεται από τη γερμανική γλώσσα και σημαίνει «καταναγκασμός σε κίνηση», συναντάται και σε κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις συνδυαστικών παιγνίων για να προσδιορίσει την υποχρεωτική επιλογή ενέργειας που προκαλεί ανατροπή του

Περισσότερα...

Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;

Περισσότερα...

Δέκα χρόνια κρίσης. Δέκα χρόνια κατοχής στις ζωές μας. Δέκα χρόνια συστημικής οικονομικής τρομοκρατίας και κοινωνικής εξαθλίωσης. Για κάποιους, δέκα δύσκολα χρόνια. Για άλλους, δέκα ακόμα χρόνια. Για πολλούς, δέκα ρημαγμένα χρόνια. Κάποιοι διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο το τετριμμένο πια «η κρίση έχει ευκαιρίες». Άλλοι το τερματίζουν, κερδίζοντας από τις προσδοκίες, τη δυστυχία, την ανοησία και την ανέχεια των γύρω τους. Τα αξιακά θέματα υποβαθμίζονται. Ο φόβος και η απελπισία τρέφουν τις ευκαιρίες, όσο ανάλγητο υπόβαθρο κι αν κρύβουν. Και η ζωή συνεχίζεται. Με την υποστήριξη όσων, από την άλλη, προσπαθούν με ένα μικρό πλαστικό κουβαδάκι να υπηρετήσουν έναν ωκεανό ανάγκες.

Στον

Περισσότερα...

Τελικά, «λεφτά υπάρχουν», αλλά για κατανάλωση

Περισσότερα...

Αν και με το καθεστώς της διαρκούς απουσίας του αρμόδιου υπουργού, όμως η πορεία οριστικοποίησης και έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού εξελίσσεται ικανοποιητικά, υποσχόμενη βίον ανθόσπαρτον στην εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ακριβώς πασοκοκοινωνία που αγκάλιαζε κάποτε ο Γιώργος Παπανδρέου με το «λεφτά υπάρχουν». Κι έτσι, το παραμύθι χωρίς δράκο συνεχίζεται, σφυρίζοντας προεκλογικά και δρώντας επιπόλαια, σίγουρα όχι με όρους αποκατάστασης και ανάπτυξης της βασανισμένης οικονομίας μας. Και μάλιστα σε διεθνές περιβάλλον με πολλά προβλήματα, τέτοια που θα μπορούσαν να μας κάνουν να σοβαρευτούμε. Αλλά με τις ευλογίες των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Η κυβέρνηση ήδη πανηγυρίζει τις

Περισσότερα...

Η κρίση στην κρίση σου

Περισσότερα...

Ας φαντασιωθούμε παρέα μια Ελλάδα που παράγει αγαθά αρκετά για να υποστηρίξουν τη διαβίωση και την ασφάλεια των κατοίκων της. Παραγωγή τροφής, ένδυσης, υπόδησης, στέγης, συστήματα διανομής αγαθών, εργαλεία και εργαλειομηχανές, μηχανές παραγωγής και διάθεσης. Ας το πάμε κι ένα βήμα παρακάτω, εκεί που τα αγαθά επαρκούν και για τη φιλοξενία και τον εφοδιασμό των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Ντοματούλες, ελίτσες, φέτα, τσολιαδάκια, ψωμάκι και κρεμμύδι, άντε και κανένα κοψίδι. Άλλο ένα βηματάκι και ρίχνουμε και καμιά εξαγωγή πέρα από την τοπική τουριστική κατανάλωση.

Oι μύθοι κάθε Χαλιμάς τη ζωή μας γεμίζουν ακόμη

Περισσότερα...

West and the rest

Περισσότερα...

Σε κοινό ανακοινωθέν προχώρησαν στις 6 Νοεμβρίου 2018 από το Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κοινή δράση τους για τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, τη διαχείριση αμφισβητούμενης και μη εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως και για τον επαναπροσδιορισμό των διακριτών ρόλων τους. Τα βρήκαν, συμφώνησαν, τα κατάφεραν. Ανατρίχιασαν και τα πόντιουμ από την απρόσμενη εξέλιξη. Ακολούθως συμφώνησε και όλο το δημοκρατικό τόξο εκτός από μερικούς γραφικούς. Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν με υπερηφάνεια ότι επιβεβαιώθηκαν.

Ως νεκρός τον ζώντα
συν μυροφόροις πάντες
μυρίσωμεν εμφρόνως

Περισσότερα...

Για δες καιρό που διάλεξε

Περισσότερα...

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας σκοτώθηκε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 από αλβανικά αστυνομικά πυρά κάτω από περίεργες συνθήκες. Τόσο τα γεγονότα που οδήγησαν στη συμπλοκή όσο και η τελική ευθεία της καταδίωξης και του θανάτου του παραμένουν θολά και αδιευκρίνιστα. Όλα κλιμακώθηκαν στο χωριό Bularat (Βουλιαράτι ή Βουλιαράτες) κοντά στο Gjirokastër (Αργυρόκαστρο), μόλις 6 χιλιόμετρα από τον ελληνοαλβανικό μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Έτσι αναφέρονται στους επίσημους χάρτες.

Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά

Στο χωριό υπάρχει το πρώτο ελληνικό νεκροταφείο με ταυτοποιημένους πεσόντες στο αλβανικό

Περισσότερα...