×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 731

AIDWS

Μέσα σε διάφορες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Skywalker.gr για την υποστήριξη του κοινωνικού ιστού στα χρόνια της κρίσης ήταν και αυτή της έκδοσης της «Skywalker FreePress», που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2013 και για πέντε σχεδόν χρόνια σε 25.000 αντίτυπα κάθε εβδομάδα με επιλογή αγγελιών εργασίας από τον ιστότοπο skywalker.gr. Η έντυπη έκδοση δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει όσους δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο λόγω πόρων, τεχνογνωσίας ή κουλτούρας. Η εφημερίδα διανεμόταν δωρεάν σε περισσότερα από 400 σημεία παραλαβής σε Αττική και περιφέρεια και σε 15 σημεία χειροδιανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο τέλος του 2017, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους διανομής, η «Skywalker FreePress» έγινε ένθετο σε ημερήσια εφημερίδα, που όμως σε σύντομο διάστημα διέκοψε την κυκλοφορία της. Συνοπτικές προσπάθειες συμφωνίας με άλλες εφημερίδες δεν απέδωσαν και επιλέχθηκε η μοναχική κάθοδος στα περίπτερα με χωρισμό του εντύπου στη φέρουσα εφημερίδα «Στέντορας», που ανέλαβε όλο το περιεχόμενο, και στην ένθετη «Skywalker-Αγγελίες Εργασίας», που κράτησε και αύξησε τον αριθμό των φιλοξενούμενων αγγελιών. Κλείνοντας ένα δωδεκάμηνο στα περίπτερα, έρχεται η ώρα να αξιολογήσουμε και να αποφασίσουμε αν έχουμε λόγο μακροημέρευσης. Σε αυτή την απόφαση χρειαζόμαστε βοήθεια.

Ο αρχικός σκοπός κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης ίσως έχει εκλείψει. Άλλωστε εμείς προσπαθήσαμε από το 1999 να πείσουμε την ελληνική αγορά ότι η αναζήτηση εργασίας δεν χρειάζεται χαρτί και μελάνη. Είναι πιθανόν ο αριθμός των υποστηριζόμενων να έχει μειωθεί δραματικά, ειδικά όσων αναγκάζονται να βρουν ένα ευρώ κάθε εβδομάδα για να διαβάσουν τις αγγελίες. Αν και οι επιστροφές της Αττικής, περίπου 6.000 φύλλα, διανέμονται δωρεάν σε οκτώ σημεία παραλαβής και τέσσερα σημεία χειροδιανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έξι μέρες μετά την απόσυρσή τους από τα περίπτερα, υποκαθιστώντας έτσι την κυκλοφορία της «Skywalker FreePress», αλλά μόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Η εφημερίδα «Στέντορας» επέλεξε να μην είναι οικονομική ή πολιτική, τουλάχιστον με τη στενή έννοια των λέξεων. Είναι τελείως αδέσμευτη λόγω αμοιβαία χαμηλού ενδιαφέροντος για εξάρτηση. Δεν ενδιαφέρεται να ξεπουληθεί ηθικά και δεν ενδιαφέρεται κανείς να την εξαγοράσει ως διαμορφωτή της κοινής γνώμης, αφού προφανώς δεν είναι. Προσπαθεί να περιοριστεί στον δηλωμένο ρόλο της υποστήριξης της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της προσωπικής ανάπτυξης και της απόδοσης της κοινωνικής αντίληψης. Κρατά το κόστος έκδοσης και κυκλοφορίας όσο γίνεται χαμηλότερα με τη βοήθεια εξωτερικών μη αμειβόμενων συνεργατών και συμπράξεων με παραγωγούς περιεχομένου.

Όμως το κόστος συντήρησης της έκδοσης είναι δυσβάσταχτο για κάποιον που δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον ή δεν διαπλέκεται με συμφέροντα και σφαίρες επιρροής. Τόσο σημαντικό, που υπονομεύει και την ίδια τη λειτουργία του Skywalker.gr. Έτσι φτάσαμε σε σημείο αποφάσεων. Να συνεχίσουμε την έκδοση αν υπάρχει λόγος τέτοιος που να ισορροπεί με το κόστος συντήρησης και ανάπτυξης μιας κανονικής, διαφορετικής εφημερίδας. Αν και ο πειρασμός είναι μεγάλος, κυρίως για εγωιστικούς λόγους, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε κάτι που το χρειάζονται τόσο λίγοι, που μπορούν να υποστηριχτούν με πιο άμεσο και λιγότερο σπάταλο τρόπο. Από όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη λήψη αυτής της απόφασης χρειαζόμαστε ένα από τα παρακάτω:

Αν είστε ωφελούμενος από την έντυπη έκδοση των αγγελιών με τη λήψη της εφημερίδας δωρεάν από κάποιο σημείο, παρακαλούμε, ενημερώστε μας σχετικά με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με σημείωμα στη διεύθυνση Στέντορας-Skywalker ΕΠΕ, Λεωφ. Δημοκρατίας 46, 163 45 Ηλιούπολη, ή με SMS στο 6972 603081, αναφέροντας οπωσδήποτε το σημείο απ’ όπου εξυπηρετείστε μέχρι σήμερα και προσδιορίζοντας με κάποιο τρόπο μια διεύθυνση, φυσική ή ηλεκτρονική, στην οποία μπορούμε να σας απαντήσουμε. Κατά προτίμηση ανώνυμα για λόγους εναρμόνισης με τον Γενικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Οι επικοινωνίες αυτές θα καταμετρηθούν ως απόλυτος αριθμός και όχι ως βάση εκτίμησης, γι’ αυτό, παρακαλούμε, μπείτε στον κόπο να ανταποκριθείτε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Αν είστε αναγνώστης, τακτικός ή ευκαιριακός, όπως και αν απλώς νομίζετε ότι θέλετε να συνεχίσει ο «Στέντορας» την έντυπη κυκλοφορία του, αγοράστε την εφημερίδα κάθε εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους. Χωρίς να αγοράζετε πολλά φύλλα κάθε φορά για να χαρούμε πρόσκαιρα, αλλά να μπερδευτούμε στις αποφάσεις μας. Για να μπορέσουμε να μετρήσουμε όχι πρόθεση, αλλά πραγματική προτίμηση. Να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε. Κάθε αναγνώστης μας είναι σημαντικός και τον σεβόμαστε από το ευρώ που μας δίνει μέχρι την προσωπικότητα, τη νοημοσύνη και τις ανάγκες του. Αυτός ακριβώς ο σεβασμός είναι που μας κάνει να τον θέλουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις μας, όποιες κι αν είναι αυτές.

Τελικά, το να αλλάξεις τον κόσμο έχει μεγάλο κόστος, ρε φιλαράκι.

Δημήτρης Φυντάνης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn