epikerotita_oct13.jpg

 

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και προς το Καστελλόριζο πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο της νέας παράνομης Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, κλιμακώνοντας εκ νέου την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Το τουρκικό πλοίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει ανοίξει τους πομπούς και κινείται με ταχύτητα τεσσάρων κόμβων. Ειδικοί που επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση αναφέρουν πως η ταχύτητα είναι κατάλληλη για πόντιση καλωδίων. Ο τουρκικός Τύπος σημειώνει ότι το Oruc Reis θα κινηθεί σε σημεία πολλά υποσχόμενα για τον εντοπισμό πόρων.

Να υπενθυμίσουμε πως, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, το ερευνητικό κινείται συνοδεία πολεμικών σκαφών. «Έχουμε ζώνες επιρροής στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό δεν απειλεί κανέναν. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση. Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα συνεχίσει να συνοδεύει και να εγγυάται την ασφάλεια των ερευνητικών πλοίων μας, όπως είναι αναγκαίο», είπε ο Ακάρ.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός μαραθώνιος, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνουν την ευρωπαϊκή πλευρά για τη νέα πρόκληση της Άγκυρας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες Δευτέρα επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θέτοντας το ζήτημα Τουρκίας. Μάλιστα αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές και όχι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε τη νέα παράνομη κίνηση της Άγκυρας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με το ζήτημα της Άγκυρας να μπαίνει στο επίκεντρο των επαφών.

Ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. έρχεται στην Αθήνα για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει και στην Άγκυρα, κάτι που τελικώς δεν θα γίνει.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn