koinonia1307.jpg

 

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και η Σύνοδος Κορυφής δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ασκήσει πιέσεις για τη στάση της Τουρκίας.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, θα συζητηθεί και το ζήτημα της Τουρκίας, με στόχο να δημιουργηθεί δέσμη κυρώσεων εις βάρος της γείτονος, εξαιτίας της έως τώρα στάσης της, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το θέμα της Αγίας Σοφίας. Παρόλα αυτά, το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο με τον κ. Δένδια να ενημερώνει τους ομολόγους του και για την απόφαση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια «μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κύπριο υπουργό, πριν από τη Σύνοδο θα έχουμε συνάντηση–σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπληρώνοντας πως «αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, να είμαστε εξηγημένοι».

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας, η Ελλάδα από την πλευρά της έχει διευκρινίσει πως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την UNESCO, ανεξαρτήτως της θέσης που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του και τονίζοντας πως πρόκειται για παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό.

«Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα επικεντρώνεται και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες και στην οποία θα παραβρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την προκλητική απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία αλλά και τη γενικότερη προκλητική στάση της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί ηχηρή παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος θα ξεκινήσει επαφές με Ευρωπαίους εταίρους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στην εν λόγω Σύνοδο, θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των Ευρωπαίων  ηγετών και αυτό θα δώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn