epikairothta_3110.jpg

 

Το ψήφισμα της αμερικανικής Εθνοσυνέλευσης που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό αλλά και ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, καθώς το Κοινοβούλιο της Τουρκίας την καταδίκασε άμεσα.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση «μετά λύπης καταδικάζει και απορρίπτει την υιοθέτηση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ορισμένων θέσεων για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων (…) παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών που έχουν σοφία και συνείδηση», αναφέρει το τουρκικό ψήφισμα.

Η απόφασή της στηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το «Καλό» (IYI) κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP).

Η ένταση φαίνεται δε πως αναζωπυρώνεται, καθώς η Τουρκία καταδίκασε και το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις εναντίον της λόγω της εισβολής της στη Συρία.  Συγκεκριμένα, η Εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι η απειλή επιβολής τους είναι «απλώς μια προσπάθεια να εκβιαστεί» η Άγκυρα. «Η Τουρκία ουδέποτε υπέκυψε σε οποιονδήποτε εκβιασμό», τονίζει στην απόφασή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn