epikairothta_0810.jpg

 

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο, με ένα από τα φλέγοντα θέματα στην ατζέντα να χαρακτηρίζεται το σχέδιο άρσης του αδιεξόδου στην ανακατανομή των μεταναστών και των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο, καθώς αποπειρώνται να φθάσουν στις ακτές ευρωπαϊκών κρατών.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα κατέληξαν τον περασμένο μήνα σε μια πρόταση που προβλέπει τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού ανακατανομής αυτών των μεταναστών. Χρειάζονται όμως την υποστήριξη κι άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή. Πάντως εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας αντιμετώπισε πολύ επιφυλακτικά τις προσδοκίες για αξιοσημείωτη πρόοδο στο Λουξεμβούργο.

Η πρόταση έχει στόχο να μπει τέλος στις ατέρμονες διενέξεις τον τελευταίο χρόνο μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ποιος πρέπει να υποδέχεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο, που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε στον αποκλεισμό πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων στη θάλασσα για εβδομάδες.

Βάσει του σχεδίου τα πλοία των ΜΚΟ θα μπορούν πλέον να δένουν σε ασφαλή λιμάνια και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα κατανέμονται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες το πολύ σε κάποιο από τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στον μηχανισμό, όπου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Όμως η συμφωνία έχει εφαρμογή μόνο στους μετανάστες οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο, πράγμα το οποίο η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl επισημαίνει πως αποκλείει από τη συζήτηση τη μεγάλη πλειονότητα εκείνων που φθάνουν στην Ε.Ε. με σκοπό να ζητήσουν άσυλο.

Στη συζήτησή τους οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να εξετάσουν επίσης την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Άγκυρα είχε συμφωνήσει να μην επιτρέπει σε πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να φθάνουν στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα ευρωπαϊκά κεφάλαια για την υποστήριξη της φιλοξενίας τους στην τουρκική επικράτεια. Ωστόσο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του αξιώνουν περισσότερη χρηματοδότηση τελευταία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn