iraniko2008.jpg

 

Οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικές δυνάμεις, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο Grace 1 στις 4 Ιουλίου υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στο Sputnik, προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό tanker Grace 1 ή άλλα παρεμφερή πλοία θα μπορούσε να θεωρηθεί για την αμερικανική κυβέρνηση παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι το Adrian Darya, γνωστό και ως Grace 1, φέρεται να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

​Από τον Αύγουστο του 2018 οι ΗΠΑ επέβαλλαν ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με την πάγια θέση τους ότι η Τεχεράνη είχε παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία του 2015, που προέβλεπε τον περιορισμό αυτών των κυρώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη για παραβίαση της συμφωνίας, ισχυριζόμενος πως το Ιράν κινείτο μυστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

​Τον Απρίλιο του 2019 η Ουάσινγκτον πήγε ένα βήμα παραπέρα και κήρυξε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) τρομοκρατική ομάδα και ως εκ τούτου την ιρανική κυβέρνηση χορηγό της τρομοκρατίας. Η κίνηση προκάλεσε αμηχανία στους διεθνείς παρατηρητές, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το IRGC είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε όλη την περιοχή από τη Συρία στο Ιράκ και στην Υεμένη.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn