epikairothta_0204.jpg

 

Μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών εγκαινιάζει η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορική. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών με στόχο να καταστούν στρατηγικές. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξεταστούν και ζητήματα εφαρμογής της συμφωνίας. «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», τονίζουν.

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποιείται σήμερα στα Σκόπια η συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας-Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός και το 10μελές υπουργικό κλιμάκιο που τον πλαισιώνει θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο στις 10:30 ώρα Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή τους σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Αμέσως μετά Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις, ώσπου οι συζητήσεις να συνεχιστούν με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει και επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής έως αργά χτες το απόγευμα. Αυτοί θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται το απόγευμα και το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Ανάμεσα στις εταιρίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Άκτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A., Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn