epikairothta_b_1502.jpg

 

Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ διευρυμένου κυβερνητικού κλιμακίου και εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ωστόσο αποδείχθηκε άκαρπη καθώς δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Από την πλευρά του Υπουργείου ανακοινώθηκαν ορισμένες πρώτες παρεμβάσεις, με προτεραιότητα στην εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Το πρώτο μέτρο είναι η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ «έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους σπόρους και στις υπόλοιπες εισροές». Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα εισαχθεί η ΠΟΠ Φέτα στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία. «Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το 2019-2020, 300.000 μερίδες για το 2020-2021 και 600.000 για το 2021-2022», διευκρίνισε.

Αναφορικά με την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι ήταν «ένα από τα κύρια αιτήματα των μπλόκων τη χρονιά που πέρασε. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων [...] στους αιγοπροβατοτρόφους και για τα ροδάκινα, και θα συνεχίσουμε σε άλλα προϊόντα». Για τους δασικούς χάρτες ανέφερε ότι το πρόβλημα επιλύθηκε με τη συνεργασία των δασαρχείων, των Περιφερειών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ υποσχέθηκε ότι «κανείς δεν θα χάσει τις επιδοτήσεις του». Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε: «Δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν μπορώ να πω όμως ότι επιλύθηκαν όλα. Αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά και προσπαθεί να δρομολογήσει λύσεις». Τέλος, σημείωσε ότι έχει υπογραφεί απόφαση για την εξόφληση των παραγωγών μέσα σε 60 ημέρες από την παράδοση των προϊόντων.

Από την άλλη όμως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αγρότες παραμένουν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι βρίσκεται απέναντί τους. «Η κυβέρνηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας, απέναντι στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές, σε βιομηχάνους. Δεν ικανοποίησε κανένα από τα βασικά μας αιτήματα», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και υπογράμμισε ότι «ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, γιατί τα αιτήματά μας απαντούν στο σήμερα και στο αύριο, στις αγωνίες ενός ολόκληρου κόσμου [...] και στα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε». Συμπλήρωσε ότι σήμερα θα γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πάντες για τα αποτελέσματα της συνάντησης και να καθοριστούν τα περαιτέρω βήματα των κινητοποιήσεων.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn