epikairothta_1102.jpg

 

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τον νόμο Κατσέλη και τα κόκκινα δάνεια. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με διεύρυνση του σχετικού πλαισίου, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες, καθώς εκτιμούν πως θα πληγεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα ανατραπούν τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik Ελλάδας, το Μαξίμου έχει δώσει εντολή προς τους αρμόδιους υπουργούς να βρεθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει και να κατατεθούν νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή με σκοπό την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους κόκκινους δανειολήπτες, την προώθηση των ρυθμίσεων για τα χρέη προς την εφορία (120 δόσεις, διεύρυνση αριθμού πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 δόσεις τουλάχιστον) και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθούν οι διεργασίες που αφορούν στις προτάσεις για τη συλλογική μείωση των NPLs, έτσι ώστε αυτές να παρουσιαστούν στην Κομισιόν. H Επιτροπή έδωσε ήδη το πράσινο φως στην Eurobank για τη συγχώνευση με την Grivalia, πρώην θυγατρική της, κρίνοντας ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της τράπεζας και ότι η βελτιωμένη κεφαλαιακή της θέση θα της επιτρέψει να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, σήμερα και αύριο παρουσιάζεται και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι αρχές Μαρτίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ με αντικείμενο τα ευρήματα της πρόσφατης επίσκεψης των Θεσμών στην Αθήνα και κατόπιν θα εκδώσει την έκθεσή του (staff report) για την Ελλάδα.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn