E.Axtsioglou.jpg

 

Συνολικά 24 επιδόματα και παροχές αυξάνονται από σήμερα 1η Φεβρουαρίου λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στο Αθηναϊκό για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου και έκανε λόγο για πράξη δικαιοσύνης. «Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας. Σήμερα ξεκινά μια νέα περίοδος για τους νέους εργαζόμενους αυτού του τόπου. Μια περίοδος με περισσότερα δικαιώματα, με περισσότερη αξιοπρέπεια. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού αποκαθιστούμε ένα μέρος από όσα στέρησαν οι πολιτικές λιτότητας από τους εργαζόμενους. Και αυτό είναι μια πράξη δικαιοσύνης. Η απόκριση στο χρέος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε πως η υπουργός σε χθεσινή συνέντευξή της στην ΕΡΤ μίλησε για τη σημασία της απόφασης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας πως «έχει μεγάλη συμβολική και ουσιαστική αξία για τους εργαζόμενους. Και αυτό γιατί έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία γίνεται για πρώτη φορά αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου».

Σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό εξακολουθούν να είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο και μετά την αύξησή του» και απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. συμπλήρωσε ότι «όσοι επενδύουν για την αντιπολιτευτική γραμμή τους στο ότι θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου το 2020 να μην το κάνουν, γιατί έχουν εκτεθεί πάρα πολύ από τον τρόπο που επέμειναν και για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, την οποία και ακυρώσαμε. Θα τους έλεγα να το αφήσουν στην άκρη, να μην ποντάρουν τα λεφτά τους εκεί, θα ηττηθούν ακόμα μία φορά και θα εκτεθούν, γιατί φαίνεται τι προγραμματικές επιδιώξεις έχουν οι ίδιοι». Η αξιωματική αντιπολίτευση, πρόσθεσε, «έχει πάρα πολύ μεγάλο πεδίο απολογίας μπροστά της σε σχέση με τα εργασιακά. Το 2012 ήταν στην κυβέρνηση, όταν ο κατώτατος μισθός μειώθηκε, και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος, και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σαν να μην το θυμάται».

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα σχήμα τεράστιας ανακούφισης για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, που θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα ξεκινήσει τον Μάρτιο». Εκτός από τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85%, θα περιλαμβάνει και κούρεμα της βασικής οφειλής, με τη μέση μείωση να φτάνει στα επίπεδα του 70%, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε έως και 120 δόσεις. Παράλληλα χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Από το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn