Venezuela_demonstration.jpg

Μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας αυτοανακηρύχθηκε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και αμέσως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον αναγνώρισαν κυβερνήσεις πολλών χωρών της αμερικανικής ηπείρου: πρώτες οι ΗΠΑ, και ακολούθησαν Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Χιλή, Ισημερινός, Περού, Γουατεμάλα, Παραγουάη και Κόστα Ρίκα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον και ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, απαιτώντας από τα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να έχουν αποχωρήσει από τη χώρα μέσα σε 72 ώρες. Στο πλευρό του Μαδούρο βρίσκονται χώρες όπως το Μεξικό, η Βολιβία, η Κούβα, αλλά και η Τουρκία.

Τις τελευταίες 48 ώρες λέγεται πως στη Βενεζουέλα έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι θάνατοι αυτοί, που στην πλειονότητά τους προήλθαν από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας, μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «El Pitazo», που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, αναφέρει ότι μόνο χθες οι νεκροί έφτασαν τους 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Καράκας και στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα. Στις πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μαδούρο το 2017, είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον συνολικά 125 άνθρωποι.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn