Zappeio.jpg

 

Πακέτο μέτρων ανήγγειλε χθες στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από το οικονομικό  επιτελείο, τους Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου, και τον Δ. Τζανακόπουλο. Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε, χωρίζεται σε δύο μέρη: στα μέτρα που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα και σε αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, κανένα προσωρινό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020 συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από το 13% στο 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Αναλυτικά, τα μέτρα του 2019:

  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από τον συντελεστή του 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερ-εκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό, αλλά και επιχειρήσεις.
  • Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα του 2020:

Για το 2020, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ αν συνυπολογίσουμε και τα αποτελέσματα των μόνιμων μέτρων του 2019.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης: Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση των συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000 ευρώ και θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ και θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000 ευρώ και θα γίνει 8%.
  • Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%: Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους, πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπλέον 50% στην ετήσια απόσβεση στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (αναλόγως του παγίου στοιχείου επένδυσης). Αφορά επενδύσεις εντός μίας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων και επισπεύδεται η μείωση το 2021 στο 25%.
  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων: Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη, όσο και για τον εργαζόμενο, ενώ για νέους εργαζομένους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και ενισχύοντας τις επιχειρήσεις.
  • Μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11%: Μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών στις κατηγορίες της εστίασης, των τροφίμων, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών μηχανημάτων, του νερού, της διαμονής σε ξενοδοχεία, της κατ’ οίκον φροντίδας, της γεωργικής παραγωγής, των οίκων ευγηρίας κ.ά. με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
  • Φορολογικές μειώσεις για κατοίκους νησιών: Επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιού με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατοίκων ακριτικών περιοχών.
  • Μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%: Μείωση του φόρου για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.
  • Συνεταιρισμένοι αγρότες: Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών: Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας ώστε να υποστηριχθούν οι πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι μεγαλύτερη.
  • Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων: Επαναφορά του μέτρου απαλλαγής από τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn