epikairothta_0605.jpg

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση, που προκλήθηκε έπειτα από ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal και του καναλιού Open, η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού Ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες, καθώς υποστηρίζει, μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οριοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn