epikairothta_0603.jpg

 

Ως παράνομη καταγγέλλει τη δραστηριότητα για σεισμικές έρευνες του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στη νότια περιοχή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Κορνήλιος Κορνηλίου με επιστολή του στονγενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία κατά τα λεγόμενά του ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου.  

Οι έρευνες, επισημαίνει ο κ. Κορνηλίου, διεξάγονται στα τεμάχια 1, 8, 9 και 12, και υπογραμμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη αναθέσει στις εταιρίες ΕΝΙ και Total τα τεμάχια 8 και 9 για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Παράλληλα τονίζει ότι η παράνομη σεισμική έρευνα της Τουρκίας διεξάγεται εντός του χώρου της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που έχουν οριοθετηθεί μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, και του Λιβάνου και του Ισραήλ αντιστοίχως σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες οριοθέτησης.

O κ. Κορνηλίου καταγγέλλει ότι οι τουρκικές έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστολή κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συνοδεύεται με χάρτη, στον οποίο καταγράφονται τα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn