Epikairothta_1202.jpg

 

Η νατοϊκή σημαία πρόκειται να υψωθεί σήμερα μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, δίπλα στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, σε ειδική τελετή κατά την οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος Ζόραν Ζάεφ και θα εγκαινιαστεί η νέα ονομασία της χώρας. Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή: «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις διμερείς διαφορές που εδώ και δεκαετίες χώριζαν τις δύο χώρες. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες-μέλη, οι χώρες-παρατηρητές του Οργανισμού, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που μέσα σε επτά ημέρες θα προετοιμάσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων που αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, καθώς και στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές. Επίσης, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν εντολή για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ αντίστοιχες κατευθυντήριες γραμμές θα σταλούν και στις δημόσιες υπηρεσίες. Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με τον νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών, που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στα αλβανικά, καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι, οι Αλβανοί αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn