KATROYGALOS.jpg

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, και τα εθνικά μας δίκαια είναι πάντοτε εξοπλισμένα με τη νομιμότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την προκλητική στάση της Άγκυρας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η Ελλάδα πάντοτε αντιδρά με νηφαλιότητα στις προκλήσεις και πάντοτε τις αξιολογεί υπό αυτό το πρίσμα. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα προχωρά στις αναγκαίες διπλωματικές συνεργασίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο, συντονίζοντας τον βηματισμό της με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μην υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δημοσιεύσεις χαρτών που είδαν το φως της δημοσιότητας από τουρκικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλονται ισχυρισμοί που δεν έχουν καμία βάση στο διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι συγκεκριμένοι χάρτες δεν έχουν προβληθεί ποτέ επίσημα από τη γείτονα. «Έχουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα που θεμελιώνονται στο διεθνές δίκαιο και προφανώς αποκρούουν παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος. Σημείωσε μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να ισχυριζόταν κανείς ότι η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία δεν έχουν δικαιώματα στις οικονομικές τους ζώνες.
Επίσης, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. «Συντονίζουμε τη δράση μας με την Κύπρο για να αντιμετωπίσουμε θέματα τρέχοντα, όπως το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, αλλά και όλα τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με άξονα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αποκρούοντας κάθε θόρυβο που αμφισβητεί δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Έλληνας αν. υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit από τους υπουργούς της Ε.Ε., ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για έναν «τίμιο» συμβιβασμό που καλύπτει τα συμφέροντα των 27 της Ε.Ε., αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της στην Ισπανία για το ειδικό ζήτημα με το Γιβραλτάρ. Τέλος, ο αν. υπουργός ανέφερε ότι όλα τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο συνδέονται γύρω από ένα βασικό ζήτημα: «Να είναι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα στιβαρή και όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη. Αυτό υποστηρίξαμε στη διάρκεια της συνεδρίασης και σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ τονίσαμε την ανάγκη των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων ως ελπίδα για το μέλλον τους, και φυσικά για την Υεμένη, που αντιμετωπίζει μια βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn