sel.9_22.png

Στις 23 Απριλίου 1918 τα 44 ιδρυτικά μέλη σύστησαν την Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» στη σημερινή Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, Θεσσαλία. Στις 21 Ιουνίου 2018 το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» (24280.76.514) παρουσίασε στην Αθήνα προϊόντα 100ετίας και σταθμούς από την 100ετή ιστορία του συνεταιρισμού. Μία επιτυχής πραγματική επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας.

O συνεταιρισμός σήμερα απασχολεί 40 εργαζομένους σε μόνιμη βάση και αποτελεί μία σύγχρονη συνεταιριστική οργάνωση με 152 ενεργά μέλη, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό και ενδεικτικό ετήσιο τζίρο 3.500.000 €.

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» πήρε το 1981 από το Υπουργείο Γεωργίας την άδεια για την εμφιάλωση κρασιού ονομασίας προελεύσεως ανωτέρας ποιότητος, κρασί που κυκλοφορεί από τότε στην αγορά κατ’ αρχάς με την επωνυμία «Αγχίαλος» και από πέρσι με την επωνυμία «Ρουά Ματ».

Το «Ρουά Ματ» (λευκό ξηρό), που δοκίμασα στο business center του Βαλαβάνη (Παπάζογλου 3, Ταύρος, Αθήνα), ήταν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης «Μαγνησία» από ποικιλίες: σαββατιανό, ροδίτη, ugni blanc με προζυμωτική κρυοεκχύλιση και στη συνέχεια κλασική λευκή οινοποίηση σε χαμηλή θερμοκρασία και αναγωγικό περιβάλλον (έτσι μου είπαν). Είχε λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, ευγενικό άρωμα, που χαρακτηρίζεται από αρώματα λουλουδιών και ώριμων φρούτων και φρέσκια τραγανή οξύτητα.

Για να μη μεθύσω δοκιμάζοντας όλη την πολύ μεγάλη ποικιλία κρασιών και τσίπουρων («Θεσσαλικό»), μου έδωσαν τρία μπουκάλια κρασί «Φιλύρα» (λευκό ξηρό, ροζέ ημίξηρο και ερυθρό ξηρό) με το σήμα της 100ετίας, που ήπιαμε το ίδιο βράδυ στο κτήμα του φίλου Αντώνη Μιχαλοδημητράκη στο Τατόι με την οικογένειά του και φίλους. Εξαιρετική βραδιά.

Στο καλαίσθητο ημερολόγιο του 2018 που διανεμήθηκε και έχει στοιχεία από τη μακραίωνη πετυχημένη ιστορία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» απολαύσαμε φωτογραφίες από τη δράση του συνεταιρισμού, αλλά και ενθουσιαστήκαμε από την επιτυχημένη πορεία του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος.

Και κάπου εκεί διαβάσαμε ότι η διαδικασία της αμπελουργίας εικάζεται πως έχει τις ρίζες της στην αγροτική επανάσταση και τη μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμών με σκοπό την καλλιέργεια (δηλαδή γύρω στο 5000 π.Χ.). Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμειγνύοντάς το με νερό σε αναλογία συνήθως 1:3 (ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερού). Διέθεταν ειδικά σκεύη τόσο για την ανάμειξη (κρατήρες), όσο και για την ψύξη του. Η πόση κρασιού που δεν είχε αναμειχθεί με νερό (άκρατος οίνος) θεωρείτο βαρβαρότητα και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή κατά τη διάρκεια ταξιδιών ως τονωτική. Διαδεδομένη ήταν ακόμα η κατανάλωση κρασιού με μέλι, καθώς και η χρήση μυρωδικών. Η προσθήκη αψίνθου στο κρασί ήταν επίσης γνωστή μέθοδος (ιπποκράτειος οίνος), όπως και η προσθήκη ρητίνης.

Το 1988 ολοκληρώθηκε το νέο οινοποιείο, που βρίσκεται στο 4ο χλμ. Ε.Ο. Ν. Αγχιάλου – Μικροθηβών, σε ιδιόκτητη έκταση 36.000 τ.μ., με ανοξείδωτες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 7.600 τόνων και σύγχρονα εμφιαλωτήρια δυναμικότητος 6.000 φιαλών/ώρα. Εκεί οινοποιούνται τα σταφύλια όλης της περιοχής (4.000 περίπου στρέμματα), οι βασικές ποικιλίες των οποίων είναι ροδίτης, σαββατιανό, συκιώτης, merlot, grenache rouge και syrah. Το σύνολο των σταφυλιών που προσκομίζονται ετησίως προς οινοποίηση στον συνεταιρισμό μπορεί να ανέρχονται σε 5.500.000 κιλά περίπου.

Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε ότι όλα τα μέλη του συνεταιρισμού εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, μεγάλο μέρος δε των αμπελώνων των μελών του συνεταιρισμού εφαρμόζουν βιολογική καλλιέργεια. Και στο οινοποιείο εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητος ISO 9001:2000 και σύστημα HACCP κατά ΕΛΟΤ 1416:2000. Το παραγόμενο τσίπουρο (με γλυκάνισο και χωρίς) είναι το γνωστό «Θεσσαλικό Τσίπουρο».

Ο κ. Ιωάννης Κίτσιος (πρόεδρος του «Δήμητρα», 697.64.04.221) μας είπε μερικά πολύ σημαντικά από την ιστορία των προσφύγων από την ανατολική Ρωμυλία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν το 1908 στην ιστορική περιοχή της Μαγνησίας, φέρνοντας μαζί τους το μεράκι της αμπελουργίας, αλλά και την πολύ μεγάλη ανάγκη για συνεργασία για επιβίωση. «Τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού Αγχιάλου “Η Δήμητρα” δεν είναι απλώς μία ευτυχής ιστορική συγκυρία. Είναι κυρίως η απόδειξη της θέλησης για ζωή, της όρεξης για δουλειά, της αγάπης για τη γη, της ανάγκης για συνεργασία. Είναι παράλληλα μία σημαντική ευκαιρία εποικοδομητικής ανασκόπησης του παρελθόντος με στόχο τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος στο πλαίσιο πάντοτε του ανθρωπίνως δυνατού. Διατηρώντας ζωντανό το παρελθόν, γνωρίζοντας τις ρίζες και τους κόπους των προηγουμένων γενεών, μπορεί ο άνθρωπος να εκτιμήσει το παρόν και να σχεδιάσει με μεγαλύτερη ασφάλεια το μέλλον».

Και αφού έκανε αναφορά στα πολλά και δύσκολα που πέρασαν τα μέλη, ακόμα και στις καταστροφές από τη γερμανική κατοχή, ο κ Ι. Κίτσιος συμπλήρωσε: «Ο Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου “Η Δήμητρα” έδωσε ταυτότητα σε μία ολόκληρη περιοχή και αυτό ίσως είναι η πιο επιτυχημένη πράξη όλων αυτών των ανθρώπων. Διότι όλα αυτά δεν είναι άψυχα, είναι πράξεις ανθρώπων».

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους Ι. Κίτσιο (πρόεδρος), Κ. Ερρινάκη (αντιπρόεδρος), Μ. Σπύρου (γραμματέας), Δ. Μπόλιο (ταμίας) και μέλη τους Σ. Σπύρου, Χ. Τρομπάζη και Α. Τσάμη, με μερικούς από τους οποίους μιλήσαμε εκεί στην παρουσίαση και μάθαμε ότι έχουν από 30 χρόνια συνεχούς προσφοράς και μόλις 2 χρόνια στη διοίκηση του συνεταιρισμού. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι θεωρούν κομμάτι της διοίκησης και τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου, που είναι οι Ι. Τζοτζόλας, Γ. Σταντζούρης και Δ. Κραβαρίτης.

Ο δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης επιμελήθηκε την έκδοση των 100 χρόνων και έδειξε πολλές και μόλις ανακαλυφθείσες φωτογραφίες και ντοκουμέντα (έγγραφα) από την 100ετή ιστορία, που αναζητήθηκαν και βρέθηκαν σε διάφορους χώρους, καθόσον μεταξύ άλλων η Νέα Αγχίαλος καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατακτητές (ίδια συνεχής ιστορία κάθε 50 χρόνια…).

Ο κ. Γιώργος Ζουγανέλης (εμπορικός διευθυντής του συνεταιρισμού, 697.22.70.950) παρουσίασε την εξαιρετικά μεγάλη γκάμα των παραγόμενων προϊόντων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» και ο κατάλογος, ακόμα και περιληπτικά, δεν ήταν μικρός. Ακόμα και οι συσκευασίες είχαν μεγάλη ποικιλία, από τις συσκευασίες 5 cl, 10 cl, 20 cl, 70 cl, 500 cl στο «Θεσσαλικό Τσίπουρο» σε φιάλες των 750 ml και 187 ml για τα κρασιά, σε φιάλες ΠΕΤ των 1,5 λίτρου και 5 λίτρων και σε ασκούς σε μεγέθη των 3 l και 10 l για επαγγελματίες. Και για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες το site του συνεταιρισμού (thessalikotsipouro.gr) δίνει πάρα πολλές πληροφορίες τόσο για την 100ετή ιστορία, όσο και τις ποικιλίες αμπελιών και τα τελικά παραγόμενα προϊόντα.

Ακόμα και ο παριστάμενος εκπρόσωπος της Γενικής Προμηθευτικής Τροφίμων «Αιγαίον» (210.48.20.950) ενημέρωσε ότι διαθέτουν όλα τα προϊόντα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» τόσο σε χονδρική για  επαγγελματίες, όσο και σε λιανική για κάθε ενδιαφερόμενο και σε όποια ποσότητα επιθυμεί παραδοτέα στον χώρο του.

Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε και η επίσημη παρουσίαση του λευκώματος των 100 πρώτων χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στην Αθήνα και στις 21/6/2018 παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της ιστορίας των πρώτων 100 χρόνων λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα». Προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών.

Πριν από λίγες μέρες (13/6/2018) παρουσιάστηκε η «Έκθεση για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία» από την Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ του Υπουργείου Εργασίας στην Τεχνόπολη. Και το εύλογο ερώτημα που πλανάται για όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τις δύο εκδηλώσεις είναι μήπως υπάρχει κατευθυνόμενο (;) μίσος σε κάθε κοινωνικό, όπως είναι οι συνεταιρισμοί, που απελευθερώνουν τον πολίτη-παραγωγό από την ανάγκη της «πρόνοιας» του κράτους και παρουσιάζουν ετήσιο τζίρο περίπου 1,2% του ΑΕΠ (περίπου 2 δις €).

Ταυτόχρονα παρατηρούμε μία συστηματική εξώθηση των πολιτών σε μορφές κεντρικά ελεγχόμενης εργασιακής υποστήριξης, όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ, με τα λεγόμενα προσεχώς υπό προκήρυξη Κέντρα Υποστήριξης και Χρηματοδότησης ΚΟΙΝΣΕΠ, εκεί που οι ετήσιοι τζίροι είναι περίπου 2 εκατ. € για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλα 4,5 εκατ. € για τις ΚΟΙΣΠΕ. Και ενώ υποστηρίζονται από τεχνική βοήθεια 160.000.000 €…

Συγχαρητήρια στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» τόσο γι’ αυτόν, όσο και για τις θετικές σκέψεις που μας δημιούργησε. Οι πολίτες, όταν μπορούν να συνεργαστούν, δεν έχουν ανάγκη κανέναν ούτε τον εναγκαλισμό του κράτους. Μπράβο. Πρόκειται για επιτυχή πραγματική κοινωνική οικονομία.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.