sel.10_18.png

Τις ουσιαστικές ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας στην ανθοπαραγωγή από την τεχνογνωσία της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού περιέγραψε ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» και managing partner στην ανθοπαραγωγική μονάδα «The King of Salix», στο συνέδριο HR Community Conference & Awards υπό τον τίτλο «GR HRM Actual Reality» στο ξενοδοχείο Divani Caravel την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, δίδοντας μία ακόμα οπτική. Όπως είπε: «Είμαι άνθρωπος της παραγωγής στα χωράφια. Εγώ ασχολούμαι με το agriculture και όχι με το culture, αλλά ελπίζω να καταφέρω να σας μεταφέρω το νόημα όσων θέλω να σας πω και να βοηθήσω στο συνέδριό μας». Και τα κατάφερε ξεκάθαρα και γλαφυρά.

Και συνέχισε: «Βρίσκομαι κοντά σας με διττή ιδιότητα: και ως επιχειρηματίας στις συνεργαζόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τον αδελφό μου Δημήτρη Κελμάγερ στον Μαραθώνα, στο Σχηματάρι και στην Κωπαΐδα, και ως πρόεδρος του συνεταιρισμού μας με 114 εξυπηρετούμενους αγρότες-μέλη μας.

»Είμαι ανθοπαραγωγός από 16 χρονών, που θυμάμαι ότι είχα τις ευθύνες στην ανθοπαραγωγή στα κτήματα του πατέρα μου Γιώργου στη Μεταμόρφωση Αττικής. Και ο προπάππους μας ήλθε στην Ελλάδα ως υπεύθυνος κηπουρικής με την ακολουθία του Όθωνα από τη Βαυαρία της Γερμανίας.

»Ανθοπαραγωγός από πατέρα και παππού και προπάππου λοιπόν, κατέληξα σήμερα να είμαι ανθοπαραγωγός, αλλά ταυτόχρονα και καλλιεργητής, και αγρεργάτης, και τεχνίτης μηχανημάτων, και εμπειροτέχνης γεωπόνος, και οδηγός αγροτικών μηχανημάτων, και οδηγός επαγγελματικών οχημάτων, και μεταφορέας, και μετεωρολόγος, και “υπάλληλος” των δημοσίων υπαλλήλων, και αποθηκάριος, και πωλητής, και ενημερωμένος για τις εξελίξεις στην παραγωγή ανθέων, και οικονομολόγος (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια…), και οικογενειάρχης, και συγγενής, και πολίτης της κοινωνίας μας, και λογιστής (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια…) και “προσωπάρχης” των συνεργατών που παράγουμε άνθη μαζί στην επιχείρησή μας, και πολλά άλλα.

»Στην ανθοκομία η απόδοση είναι περίπου το εκατονταπλάσιο σε σχέση με άλλες παραγωγές. Το 0,03 της καλλιεργούμενης με άνθη συνολικής επιφάνειας της Ελλάδας παράγει το 3% της συνολικής αγροτικής προσόδου στην Ελλάδα. Και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Μία απόφασή μας έχει εκατονταπλάσια επιδράσει σε σχέση με την απόφαση ενός συναδέλφου παραγωγού. Οι επιδράσεις των αποφάσεών μας είναι ραγδαίες, θετικές ή αρνητικές. Και η καθημερινή ένταση αυξάνει κατακόρυφα.

»Και τώρα ας πάμε παρέα στα Άνω Πατήσια, στον Προμπονά, στην Ανθέων 21, εκεί όπου είναι η έδρα του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών με τη διακριτική ονομασία “Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών” και όπου βρισκόμαστε τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας. Εμείς βέβαια θα θέλαμε πιο πολύ χρόνο στα χωράφια, αλλά δυστυχώς.

»Ο συνεταιρισμός μας δημιουργήθηκε πριν από 56 χρόνια σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Εξυπηρετούμε 114 αγρότες ανθοπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα, με τους περισσότερους από τις κοντινές περιοχές να έρχονται καθημερινά και να προωθούν τις πωλήσεις των ανθέων τους οι ίδιοι από τις 04:00 το πρωί. Η “Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών” στα Άνω Πατήσια δουλεύει καθημερινά από τις 05:30 έως τις 12:30 και κάνει πωλήσεις σε επαγγελματίες (χονδρική). Τα Σάββατα οι ίδιες συσκευασίες χονδρικής μπορούν να διατεθούν και σε ιδιώτες σε τιμές όμως λιανικής.

»Μετά από 55 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών άνοιξε νέες προοπτικές:

 1. Ξεκινήσαμε με την απόφαση της γενικής συνέλευσής μας στις 17/2/2017 για προσαρμογή στα σύγχρονα συνεταιριστικά νομοθετήματα.
 2. Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη μελέτης στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο (Κιλκίς 11/6/2017) και στο Εργαστήριο Αυτοφυών και Ανθοκομικών Φυτών του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» (Θέρμη 12/6/2017) αναζητώντας νέα ανθοκομικά φυτά.
 3. Πετύχαμε την αναγνώριση των δρεπτών ανθέων και πρασινάδων ως αγροτικών προϊόντων στην 1/8/2017 (διότι τα δρεπτά άνθη δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγροτικών προϊόντων).
 4. Ακούσαμε κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην “Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών” (30/8/2017) για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια ότι “ο κλάδος της ανθοκομίας μπορεί να αποκτήσει μία ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και των ενισχύσεων που προέρχονται από αυτήν, καθώς οι ασχολούμενοι καλλιεργητές ανήκουν και υπηρετούν τον αγροτικό τομέα”.
 5. Στις 11/10/2017 έγινε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, όπου εξετάσαμε τις μελλοντικές δυνατότητες της ελληνικής ανθοπαραγωγής.
 6. Στις 25/10/2017 τακτοποιήσαμε τα φοροτεχνικά του συνεταιρισμού ώστε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον.
 7. Συνυπογράψαμε (11/10/2017) “δήλωση κατανόησης” για να διαμορφώσουμε Διεπαγγελματική Δρεπτών Ανθέων με τον Σύλλογο Ανθοπωλών και την Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Ανθοκομικών.
 8. Πραγματοποιήσαμε (18/10/2017) επίσκεψη μελέτης στο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, στο Τμήμα Ανθοκομίας, για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και για ενημέρωση στις εξελίξεις.
 9. Στις 22/11/2017 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Ανθοπαραγωγού για την προσφορά του Έλληνα ανθοπαραγωγού στην εθνική οικονομία και τον ρόλο του στη φροντίδα του περιβάλλοντος.
 10. Η περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ευχών στις 10/1/2018.
 11. Καταγράψαμε την πρώτη ελπιδοφόρα συμμετοχή του συνεταιρισμού μας στη διεθνή έκθεση Agrotica (1-4/2/2018)».

Και ο κ. Κελμάγερ (693.23.81.604) συνέχισε: «Προσπάθησα να σας δώσω μία εικόνα της πατροπαράδοτης επιχειρηματικής ανθοπαραγωγής μου με τον αδελφό μου και μία εικόνα του αγροτικού ανθοπραγωγικού συνεταιρισμού μας.

Λοιπόν από αυτή την εμπειρία μου εντοπίζω ότι θα ήθελα (αδιαβάθμητα) ο υπεύθυνος για τα θέματα προσωπικού συνεργάτης μου:

 • Να χειρίζεται τις σύγχρονες τεχνικές στη διαχείριση των εργαζομένων.
 • Να ξέρει τη νομοθεσία σήμερα στην Ελλάδα (που αλλάζει πολύ γρήγορα).
 • Να ετοιμάζει τη μισθοδοσία ή/και να την υπολογίζει.
 • Να έχει πλέγμα αξιών παραπλήσιο με το δικό μας.
 • Να εφαρμόζει τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής και να επιβλέπει την επίτευξη καλού εργασιακού περιβάλλοντος (φυσικό, πολιτιστικό, τεχνικό, σχέσεων κ.λπ.).
 • Να συμβουλεύει για τις τεχνικές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης πάνω στη δουλειά.
 • Να συνεργάζεται για να έρχονται ασκούμενοι, που θα μας ανανεώνουν και θα αναγεννήσουν τον χώρο εργασίας.
 • Να προετοιμάζει τις καταστάσεις εργασίας όπως τα θέλει η πολιτεία.
 • Να τακτοποιεί τα νομιμοποιητικά έγγραφα για την εργασία και τους εργαζομένους. Τώρα μάλιστα και με τους αλλοδαπούς η κατάσταση είναι περίπου χαοτική…
 • Να ετοιμάζει πίνακες και καταστάσεις των αποτελεσμάτων της δουλειάς.
 • Να μπορεί να είναι ένας στενός συνεργάτης για να συζητάμε τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης.
 • Να εξασφαλίζει ενημέρωση για προσεχή συνέδρια, να εξασφαλίζει τη συμμετοχή μας και να φέρνει τυχόν νέες προτάσεις στην επιχείρηση.
 • Να με συμβουλεύει για απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και επαφές που πρέπει να γίνουν για να γίνει η επιχείρηση αποτελεσματικότερη πάντα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.
 • Να μπορεί να με βοηθά στον τομέα των δημοσίων σχέσεων της επιχείρησης για την καλή εικόνα της.
 • Να επιλαμβάνεται των ετήσιων εκδηλώσεων του προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους.
 • Να οργανώνει open day για το καλό όνομά μας και για το ηθικό των εργαζομένων μας.
 • Να διατηρεί καλό επίπεδο σχέσεων με όλους τους εργαζομένους και τα μέλη των οικογενειών τους (γιορτές, γενέθλια, θρησκευτικές επιλογές, ευχές, παιδικές γιορτές κ.λπ.).
 • Να οργανώνει επισκέψεις μελέτης για ενημέρωση σε νέες εξελίξεις στο επάγγελμα και σε άλλους χώρους εργασίας, καθώς και συνεργασίες με ιδρύματα σχετικά με την εργασία μας.
 • Να εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο πνεύματος ομάδας.
 • Να επιλαμβάνεται της ομαλής λειτουργίας των χώρων εστίασης του προσωπικού και των βοηθητικών χώρων (καπνίσματος, ανάπαυσης, ενδιαίτησης, κατοικίας, μπάνιων κ.λπ.).
 • Να επιλαμβάνεται ετήσιων επάθλων και επιβραβεύσεων.

»Τώρα, αν σας φαίνονται λίγα, προσθέστε και την ενημέρωση από εφημερίδες και περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα της διοίκησης και του προσωπικού για θέματα που πιθανόν ενδιαφέρουν τόσο τη λειτουργία της επιχείρησης, όσο και την προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων στην επιχείρηση ή ακόμα και την κυκλοφορία κάτι σαν newsletter για τα μέλη της επιχείρησης, όσο και για τους φίλους και συνεργάτες».

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.