Η εκστρατεία Protect Water καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία προστατεύει όλες τις πηγές νερού στην Ευρώπη
«Εντάξει, φαντάζομαι ότι έχεις μάθει πλέον τα νέα. Δύσκολο να το πιστέψεις, ε; Τέρμα η μπίρα όπως τη γνωρίζαμε; Αλλά μην ανησυχείς. Σε διαβεβαιώνω πως θα υπάρξουν νέες τάσεις στη ζυθοποιία που θα τις δεις το 2027. Για παράδειγμα, ίσως η χωματομπίρα… Τολμάς να πιεις μια γουλιά;»
Ο μπάρμαν στο βιντεάκι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διατηρεί την ψυχραιμία του και κάνει τις ερωτήσεις του στους θαμώνες της μπιραρίας, καθαρίζοντας με επιμέλεια τα ποτήρια του. Για πόσο όμως, αφού μια μπίρα αποτελείται κατά 95% από νερό και η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των οικοσυστημάτων του γλυκού νερού στην Ευρώπη –κοινώς τα υπόγεια ύδατα, οι πηγές, τα ρέματα και τα ποτάμια– επιδεινώνεται δραματικά;
Προάσπισε το νερό
Ο εν λόγω μπάρμαν δεν είναι τυχαίος. Είναι ο πρωταγωνιστής του πρώτου από μια σειρά βίντεο της εκστρατείας Protect Water ή, κατά το ελληνικότερο, «Προάσπισε το νερό», που ξεκίνησαν 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της SOS Μεσόγειος, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προστατεύει όλες τις πηγές νερού στην Ευρώπη.
Η εκστρατεία επιστρατεύει προκλητικά σενάρια και εικόνες σχετικά με το μέλλον της μπίρας, ενός προϊόντος για το οποίο ενδιαφέρονται πλείστοι πολίτες, με σκοπό να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, η οποία θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2019.
Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα
Από τις αρχές του 2000, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη χώρα μας έχουν τεθεί οι βάσεις για μια τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση, μέσω της οδηγίας-πλαίσιο 2000/60/ΕΚ και των επιμέρους οδηγιών. Άμεσος στόχος ήταν να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών. Ο στόχος όμως δεν επιτεύχθηκε. Ο Sergiy Moroz, ανώτερος υπεύθυνος της πολιτικής για το νερό και τη βιοποικιλότητα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, δήλωσε: «Η Ε.Ε. έχει παγκόσμιους νόμους για την προστασία των υδάτων, που είναι σε θέση να προστατεύσουν τα οικοσυστήματα γλυκών νερών από πιέσεις όπως οι επιπτώσεις της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της ρύπανσης και η υπερβολική άντληση από τη γεωργία και τη βιομηχανία. Αλλά λείπει η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων να τις χρησιμοποιήσουν. Είναι απαράδεκτο ότι, αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ποταμών και των λιμνών μας, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. συζητούν πώς να αποδυναμώσουν τη ζωτική προστασία των υδάτων μας».
Ο λευκός χρυσός στερεύει
Το νερό, ο επονομαζόμενος λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη. Το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές, 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές, 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και τις πιο βασικές συνθήκες υγιεινής, 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν, 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με μολυσμένα ύδατα, δηλαδή δεκαπλάσιος αριθμός απ’ όσους σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους, ενώ 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη αποτελούν δυνητικά πεδία συρράξεων που αφορούν στο νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται.
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και η προστασία των υδάτων
Αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί μια σε βάθος αξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ύδατα. Ο έλεγχος καταλληλότητας εξετάζει κατά πόσο η νομοθεσία πετυχαίνει τον σκοπό της. Ειδικότερα, κατά πόσο συμβάλλει με αποδοτικό και συνεκτικό τρόπο στην προστασία των υδάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις, όμως, υποστηρίζουν ότι η οδηγία-πλαίσιο για το νερό είναι κατάλληλη, αποτελεσματική, αποδοτική, συναφής, συνεκτική και επωφελής. Και με τη διαδικτυακή καμπάνια Protect Water προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους πολίτες της Ευρώπης και όχι μόνο, ώστε να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής. Σε αναμονή των αποτελεσμάτων, πάντως, ήδη οι εταιρείες μπίρας που ανησυχούν για τη μελλοντική ποιότητα του νερού στην Ευρώπη έχουν εκδώσει κοινή δήλωση που υποστηρίζει την οδηγία με τη σημερινή της μορφή. Άλλωστε, και πριν από περίπου δύο χρόνια, εσείς, εμείς και ακόμα μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι βοηθήσαν με τον ίδιο τρόπο να διασωθούν οι οδηγίες για τη φύση, οι βασικοί νόμοι για την προστασία της άγριας ζωής και των πιο πολύτιμων φυσικών περιοχών.
Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»