100_hronia_anakohi_a_pagosmios_polemos.jpg

Εκδηλώσεις μνήμης έγιναν εχθές Κυριακή,11 Νοεμβρίου σε παγκόσμιο επίπεδο, για τα 100 χρόνια από την ανακωχή με την οποία τερματίστηκε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Από τις πρώτες χώρες που τίμησαν τους νεκρούς τους ήταν η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία, ωστόσο μεγαλύτερη επισημότητα και δημοσιότητα δόθηκε στην κύρια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Ανάμεσα στους 70 περίπου καλεσμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με εκλεκτούς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, παρευρέθηκε  και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς και την απόδοση τιμών.

Μιλώντας στις εκδηλώσεις στην Καμπέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σημείωσε ότι πρέπει "να αντλήσουμε τα διδάγματα από το παρελθόν ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές των ημερών μας, για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές".

Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο "έδωσαν το 'σήμερα' το δικό τους για το 'αύριο' το δικό μας", σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα.

Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες του αυστραλιανού και νεοζηλανδικού σώματος στρατού έχασαν τη ζωή τους στην Μάχη της Καλλίπολης στην Τουρκία, στην οποία ηττήθηκαν οι Σύμμαχοι.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και οι άνθρωποι χτυπούσαν πανηγυρίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.

"Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία, όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή", δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άντερν σε ομιλία της στο Εθνικό Μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ηγήθηκε του κυρίου γεγονότος για τα 100 χρόνια από την ανακωχή, σε μια ιδιαίτερα σεμνή και συμβολική  τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Παρίσι.

Το ίδιο απόγευμα ο πρόεδρος Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρέστησαν στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, όπου συμμετείχαν και πολλοί άλλοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία μέσα από την οποία αναφέρθηκε στα μαθήματα και τα διδάγματα που ο σημερινός κόσμος θα πρέπει να αντλήσει από την εμπειρία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα ,στα πλαίσια της ενότητας και της ειρήνευσης που όλοι οι λαοί οφείλουν να υπερασπίζονται, επέλεξε να δωρίσει στην Βιβλιοθήκη της Ειρήνης, τo έργο <<Ειρήνη >>του Αριστοφάνη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn