stentoras-to-sklavopazaro-tou-21ou-aiwna.jpg

Walk for Freedom: Μια σιωπηλή πορεία με εκκωφαντικό μήνυμα

Η διαδρομή ήταν σιωπηλή. Ουδείς μιλούσε, παρότι μάλλον πολλά θα είχε να πει. Πολλά και θλιβερά. Για την ακρίβεια, εξωφρενικά κι απάνθρωπα, περιγραφικά μιας κατάστασης που, αν και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καλύπτεται από εκκωφαντική σιωπή. Σιωπή θυτών και θυμάτων. Οι μεν από συμφέρον και οι δε υποχρεωτικά.

Το περασμένο Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι σε 50 χώρες του κόσμου ντύθηκαν στα μαύρα, μπήκαν στη σειρά και χωρίς να βγάλουν λέξη διέδωσαν το μήνυμά τους κατά της εμπορίας ανθρώπων. Κατά του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, που αφορά τουλάχιστον 40 εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής τάξης, κάθε επαγγέλματος με συνδετικό κρίκο την πεποίθησή τους πως είναι αδιανόητο γυναίκες και κορίτσια, άντρες και αγόρια να πέφτουν θύματα trafficking. Όλοι τους, είτε από ανθρωπιά κι ευαισθησία είτε ενδεχομένως από προσωπική εμπειρία με αίσιο τέλος, που δυστυχώς σπανίζει, είτε γιατί στο περιβάλλον τους έχουν κάποιο θύμα,  συμμετείχαν στο Walk for Freedom, μια πορεία ευαισθητοποίησης για όσους εθελοτυφλούν υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα δεν τους αφορά.

Εκατομμύρια είναι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων

Σύμφωνα με την αναφορά Global Estimates of Modern Slavery του 2017, υπολογίζεται ότι παγκοσμίως υπάρχουν 40 εκατομμύρια άνθρωποι θύματα εμπορίας, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια στην καταναγκαστική εργασία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και 15 εκατομμύρια σε εξαναγκαστικούς γάμους (γυναίκες που αναγκάζονται να παντρευτούν χωρίς τη θέλησή τους, συχνά και ανήλικα κορίτσια). Η ίδια οργάνωση εκτιμά πως το 71% των θυμάτων είναι γυναίκες και το 29% άντρες, το 25% των θυμάτων είναι παιδιά και το 50% των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι δεσμευμένο με κάποιου είδους πλαστό «χρέος» προς τους traffickers.

Οι αριθμοί και οι μετρήσεις είναι ενδεικτικές, καθώς το trafficking είναι ένα έγκλημα που δεν φαίνεται. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει τα θύματα. Όλα τελούνται στους πιο σκοτεινούς δρόμους της παρανομίας, με τον νόμο του δυνατού, υπό την απειλή της ζωής του θύματος, που συχνά, αλλά όχι πάντα, ανήκει σε ευάλωτες ομάδες. Η έκταση αυτού του απάνθρωπου φαινομένου καταδεικνύεται τόσο από την εκτίμηση ότι μόνο το 1%   των θυμάτων διασώζεται, μόνο ένας στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται, ενώ, σύμφωνα με υπάρχουσες επίσημες εκθέσεις, η εμπορία ανθρώπων καταγράφεται ως τρίτη κατά σειρά οργανωμένη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών.

Το Walk for Freedom στην Ελλάδα

Ανάμεσα στις 50 χώρες που συμμετείχαν στην πορεία προς την ελευθερία, μια πορεία οργανωμένη από τη διεθνή οργάνωση Α21, που δρα και στη χώρα μας,  ήταν και η Ελλάδα. Σε 8 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δράμα, Βόλος, Κομοτηνή, Τρίκαλα και για πρώτη φορά και στη Λευκωσία της Κύπρου) νέοι κατά κύριο λόγο άνθρωποι, περί τα 1.250 άτομα συνολικά (στις 7 πόλεις της χώρας), διαδήλωσαν σιωπηλά ενάντια στο έγκλημα που συντελείται.

 

Η ζήτηση για φτηνή εργασία και σεξ στην Ελλάδα την καθιστά βασικό προορισμό για θύματα trafficking. Η Ελλάδα είναι γνωστή ως το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη. Είναι χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα, καθώς αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται πως δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών, είναι παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ στη χώρα μας. Το έγκλημα της σωματεμπορίας υπάρχει κρυμμένο στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και τα χωριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Α21, που δραστηριοποιείται κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 σκλάβοι. Είτε πρόσφυγες και μετανάστες είτε Έλληνες που βρέθηκαν στα γρανάζια της εμπορίας ανθρώπων.

Η δράση της Α21

Ανάμεσα στις οργανώσεις που ασχολούνται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι και η Α21. Μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που συστάθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και πλέον δραστηριοποιείται σε 13 χώρες. Μοναδικός στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων μέσα από την προστασία των θυμάτων, την ποινική δίωξη των σωματεμπόρων, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου.

Στο πλαίσιο των δράσεων καταπολέμησης του δουλεμπορίου έχει συστήσει τη  Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Η γραμμή δέχεται κλήσεις για περιστατικά εμπορίας ανθρώπων, ανώνυμα ή επώνυμα, και οι άνθρωποί της είναι ικανοί να διαχειριστούν κλήσεις σε 200 γλώσσες μέσω υπηρεσίας τηλεδιερμηνείας 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Μέσα στο 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.100 κλήσεις από και προς τη γραμμή 1109. Οι 179 αφορούσαν ανώνυμες ή επώνυμες, τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές καταγγελίες σχετικά με πιθανά θύματα ή ύποπτα περιστατικά εμπορίας ανθρώπων. Οι υπόλοιπες κλήσεις ήταν αιτήματα παραπομπής θυμάτων σε κοινωνικές υπηρεσίες της Α21 ή συνεργαζόμενων φορέων, αιτήματα εκπαίδευσης ή αποστολής υλικού και ενημέρωσης σχετικά με την εμπορία ανθρώπων.

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη

Η εμπορία ανθρώπων, εκτός από την ασύλληπτη διαστροφή που την τροφοδοτεί,  θεριεύει και εξαιτίας των χρημάτων που κερδίζουν οι θύτες. Εκτιμάται πως πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσομένη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο, έχοντας κέρδη πάνω από 135 δισεκατομμύρια εύρω κάθε χρόνο, ενώ τα υψηλά κέρδη εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων συχνά διοχετεύονται σε νομότυπες δραστηριότητες, που χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα για τη νομιμοποίηση των χρημάτων, διευρύνοντας τον φαύλο κύκλο της απάνθρωπης πραγματικότητας της σωματεμπορίας και του δουλεμπορίου.

Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn