varvakios_3.jpg

Αναστέλλονται δράσεις μη κυβερνητικών ομάδων στο συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων

«Αγαπητά μέλη του συνΑθηνά,

Το συνΑθηνά εντάσσεται με τη νέα χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Curing the Limbo" και μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του θα αποτελέσει η ένταξη των προσφύγων και η ανάμειξή τους με την κοινωνία των ενεργών πολιτών της Αθήνας.

Για τον λόγο αυτό, αλλά και λόγω μιας σειράς πρόσθετων παραγόντων, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να ολοκληρώσετε τον προγραμματισμό των δράσεών σας στη στέγη του συνΑθηνά μέχρι το τέλος Αυγούστου».

Το mail στάλθηκε από την ομάδα του συνΑθηνά στα μέλη του την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018. Διαβάζοντάς το χωρίς προσοχή θα έλεγε κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς. Διαβάζοντάς το προσεκτικότερα αντιλαμβάνεται ότι το συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων δηλώνει με το γάντι πως η κοινωνία των πολιτών, την οποία ευαγγελίζεται και πολυδιαφημίζει, περνάει πλέον από τα χέρια των ίδιων των πολιτών στη διακριτική ευχέρεια της δημοτικής αρχής. Με άλλα λόγια, και χωρίς να προηγηθούν συνεννοήσεις με τους άμεσα εμπλεκόμενους, κοινώς τις εθελοντικές ομάδες που δρουν εδώ και χρόνια στο συνΑθηνά, μοιάζει να αφήνει στο περιθώριο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που μεταξύ άλλων έτρωγαν εκεί ένα πιάτο φαγητό, με αδειανό στομάχι.

Η δραστηριότητα του συνΑθηνά

Το συνΑθηνά, ένας χώρος λίγων τετραγωνικών μέτρων σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013 με δωρεές των εταιριών Άκτωρ Facility Management, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, IsoCern, Οικοστέγες, Bright, Βιβεχρώμ, που έδωσαν χρήματα για την κατασκευή της στέγης του. Υπάγεται στην Αντιδημαρχία Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας. Και, όπως διαφημίζεται στην ιστοσελίδα του Δήμου, «είναι o κοινός τόπος συνάντησης, διευκόλυνσης και αξιοποίησης των ομάδων πολιτών που πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος Χάρη Μπίσκο, «1.237 δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη στέγη του συνΑθηνά από το ξεκίνημά της τον Οκτώβριο του 2013». Δράσεις που στόχο έχουν να δώσουν μια ελπίδα επιβίωσης σε ανθρώπους που δεν έχουν πού την κεφαλή κλίναι. Από παροχή φρεσκομαγειρεμένου φαγητού (από τις δράσεις «One Stop» της ομάδας STEPS και «Κατσαρόλες της Αγάπης» της ομάδας «Βοήθησε τον Πλησίον σου») και δυνατότητα να πλύνουν τα ρούχα τους σε κινητό πλυντήριο (Ithaca) έως συναντήσεις της λογοτεχνικής ομάδας «Το Πατάρι», ψυχολογική υποστήριξη, παροχή συμβουλών από κοινωνικούς λειτουργούς (381 ομάδες πολιτών έχουν περάσει από το συνΑθηνά, σύμφωνα με στοιχεία που αναγράφονται στο επίσημο site). Ως εδώ όλα καλά και ευεργετικά, στο μέτρο του δυνατού.

Τα παρατράγουδα

Από τις αρχές Αυγούστου ο χώρος έχει μείνει χωρίς νερό. Όσοι τον χρησιμοποιούν δεν έμαθαν επισήμως τον λόγο. Κι έτσι αναγκαστικά, όπως λέει ο Φελίπε Σαντιάγο Χουάρες Ρέγιες, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στο Περού και ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τη δράση «Κατσαρόλες της Αγάπης», κάθε Παρασκευή (προφανώς με τελευταία την 31η Αυγούστου) κουβαλάει ο ίδιος το νερό που χρειάζεται για το μαγείρεμα, μαζί με τα μέλη της ομάδας του, προκειμένου να φάνε γύρω στα 150 με 200 άτομα. Ο υπεύθυνος του προγράμματος του συνΑθηνά Χάρης Μπίσκος λέει χωρίς λεπτομέρειες πως «το πρόβλημα αφορά στην ευρύτερη περιοχή και όχι αποκλειστικά στο συνΑθηνά. Είναι ένα γενικό πρόβλημα με την υδροδότηση».

Διακρίσεις και αποκλεισμοί 

Με το νερό νεράκι και τη δυσλειτουργία του χώρου εμφανή, το mail της ομάδας του συνΑθηνά προς τα μέλη προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος των πουλόβερ στα δέντρα και της ρόδας που δεν γύρισε ποτέ, αυτός ο χρήσιμος άχρηστος που έχει αφήσει την πόλη στην τύχη της, θέλει να πετάξει τις πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών και όσους τις στηρίζουν στο περιθώριο. Θέλει να τους κάνει αόρατους», γράφει σε ανάρτησή του ο μπλόγκερ The Τhree Mooges. Κι αν ο συγκεκριμένος μπλόγκερ μπορεί και να τα λέει υπερβολικά ή χρωματισμένα, η πραγματικότητα –πέραν των χαρακτηρισμών– μάλλον τον δικαιώνει.

Παρότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη επίσημα και οριστικά, η φωτιά για το τσουκάλι που ετοιμάζει το φαγητό των ταλαιπωρημένων περιοίκων του συνΑθηνά φαίνεται πως δεν θα ξανανάψει. «Έχουν δημιουργηθεί εστίες μόλυνσης στον χώρο εξαιτίας της παρασκευής φαγητού» λέει ό Χάρης Μπίσκος και συμπληρώνει: «Γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε ένα άλλο μέρος να μεταφερθούν οι δράσεις των ομάδων που προσφέρουν γεύματα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, σκοπεύουμε να απευθύνουμε κάλεσμα ώστε ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για δράσεις που έχουν φυσικά σχέση με την πόλη των Αθηνών, αλλά και με την επιχειρηματικότητα που μπορούν, εφόσον τους δοθούν τα κατάλληλα εφόδια, ενδεχομένως μέσα από σεμινάρια, να αναπτύξουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Ο Φελίπε Σαντιάγο Χουάρες Ρέγιες ακούγεται προσβεβλημένος όταν του τίθεται το ερώτημα για πρόκληση μόλυνσης. «Καθαρίζουμε τα πάντα! Έχω νοικιάσει έναν χώρο κοντά στο συνΑθηνά τον οποίο πληρώνω από την τσέπη μου 200 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να φυλάγονται εκεί όλα τα απαραίτητα για το μαγείρεμα. Δεν δημιουργούμε καμία εστία μόλυνσης!»

Πέρα από τη δήλωση του Φελίπε, όμως, το επίσημο επιχείρημα για την απομάκρυνση ομάδων πολιτών από το συνΑθηνά μάλλον δεν ευσταθεί. Η δράση «One Stop» δύο φορές την εβδομάδα ετοιμάζει φαγητό για όσους το χρειάζονται. To «One Stop», όμως, που επίσης έχει λάβει mail για την παύση των δράσεών του μέχρι νεωτέρας, προσφέρει κι άλλα πράγματα πέρα από το μαγείρεμα. Σε συνεργασία και με άλλες ομάδες οργανώνει από καλλιτεχνικά δρώμενα έως ψυχολογική υποστήριξη και συναντήσεις ευπαθών ομάδων με κοινωνικούς λειτουργούς. Ο Τάσσος Σμετόπουλος από το «One Stop», χωρίς εξάρσεις, αλλά με σαφείς εκτιμήσεις λέει: «Οι άνθρωποι που έρχονται στο συνΑθηνά ζουν σε συνθήκες δρόμου. Είτε κυριολεκτικά στον δρόμο είτε χωρίς τα πιο απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή τους. Είναι άστεγοι, άποροι, μετανάστες, Έλληνες, πρόσφυγες, τοξικομανείς. Είναι τουλάχιστον άστοχο να μιλάμε για δημιουργία εστίας μόλυνσης από τις δράσεις μας στο συνΑθηνά, την ώρα που ακριβώς απέναντι λειτουργεί η Βαρβάκειος! Μέσω και της δικής μας δράσης το πρόβλημα στην πόλη γίνεται ορατό. Χαλάει η εικόνα της πόλης. Και κάποιοι, η δημοτική αρχή δηλαδή, δεν το θέλουν».

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, εκκρεμούσε συνάντηση (την Παρασκευή) μεταξύ της ομάδας και των μελών του συνΑθηνά σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση.

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn