xeires.jpg

 Μιλά με μαχητικότητα, αλλά μόνο η ψυχή της ξέρει πώς αντέχει. Μιλά με πάθος για τις διεκδικήσεις του Συλλόγου, αλλά τα χέρια της τρέμουν. Έχει λιώσει τις σόλες των παπουτσιών της, όπως και άλλα μέλη του σωματείου, για να αλλάξει ένας απαράδεκτος νόμος, αλλά τα αποτελέσματα του αγώνα ουδείς τα γνωρίζει. Νόμιζε πως θα ζήσει για πάντα μαζί με τον άντρα της, όμωςσ η μοίρα άλλα προγραμμάτισε. Η Πόπη Δεληγιάννη-Σκλαβάκη είναι Α΄ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συζυγών Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, ενός συλλόγου που πασχίζει για την κατάργηση ενός νόμου ληστρικού.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α;

Ψηφίστηκε ένας νόμος (4387/2016, άρθρο12) που κατακρεουργεί τις συντάξεις χηρείας και με απλά λόγια λέει τα εξής: Εάν μία κυρία ή κύριος είναι από 52 έως 55 ετών, όταν πεθάνει ο/η σύζυγος, θα πάρει τη σύνταξη του θανόντος μόνο για τρία χρόνια. Στη συνέχεια θα διακοπεί και θα ενεργοποιηθεί ξανά στα 67 της/του. Εάν όταν πεθάνει ο/η σύζυγος είναι 52 ετών, θα πάρει σύνταξη για τρία χρόνια και ποτέ ξανά. Επιπλέον το ποσοστό της σύνταξης έχει μειωθεί στο 50% από το 70% που ίσχυε πριν. Πρόκειται για τον νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να αλλάξει.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον Σύλλογο. Με πολύ πόνο και πολύ θυμό. Ξέρετε τι σημαίνει να χάνεις τον άνθρωπό σου; Πόση απελπισία και πόσος πόνος υπάρχει; Έχει συντριβεί ζωή μας δεν ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Και επιπλέον δεν έχουμε ούτε αυτά που δικαιούμαστε! Σήμερα ο Σύλλογός μας έχει 470 εγγεγραμμένα μέλη από όλη την Ελλάδα και απ’ όλα τα επαγγέλματα.

Σε απόλυτους αριθμούς τι σημαίνει το 50% μιας σύνταξης;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Εάν ζούσε ο σύζυγός μου και ήταν σε ηλικία συνταξιοδότησης, θα έπαιρνε κανονικά 1.200 ευρώ, με τον επανυπολογισμό 900 με 1.000 ευρώ. Με τον ισχύοντα νόμο εγώ θα πάρω κάποια στιγμή, διότι προς το παρόν παίρνω προσωρινή σύνταξη, 500 ευρώ μεικτά. Ο άντρας μου τις εισφορές του τις πλήρωνε κανονικά και με τον νόμο. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό. Όλες οι γυναίκες που έχουμε χηρέψει -το ίδιο ισχύει και για τους άντρες βεβαίως- δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Το κράτος έχει εισπράξει εισφορές από την εργασία των θανόντων 20 - 30 χρόνων και δεν τις αποδίδει. Τι τις κάνει;

Τι τις κάνει;

Δεν ξέρουμε. Ούτε στοιχεία για τον αριθμό των χηρών (μιλάω πάντα για τις περιπτώσεις που περιλαμβάνει ο νόμος 4387/2016, άρθρο 12, ο νόμος Κατρούγκαλου) μας δίνουν, ούτε τι όφελος έχει το κράτος απ’ αυτόν τον νόμο μας λένε. Έχουμε κάνει επανειλημμένα διαβήματα στα αρμόδια υπουργεία, έχουμε συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων και με την υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου. Ποια απάντηση παίρνουμε; Έχετε δίκιο, παραλάβαμε χάος, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, γιατί βρισκόμαστε υπό την υψηλή επιτήρηση της Τρόικας, η οποία μας επέβαλλε αυτόν τον νόμο. Εμείς δεν επαιτούμε. Απαιτούμε τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι σύζυγοί μας. Αυτή τη στιγμή η πολιτεία κλέβει τις εισφορές των ανθρώπων μας. Είμαστε στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και διεκδικούμε το αυτονόητο.

Είναι μεγάλο το οικονομικό όφελος που έχει το κράτος από αυτόν τον νόμο;

 Μπορεί. Αλλά είτε μικρό είτε μεγάλο, τι σημαίνει; Κατά τη γνώμη μας τίποτα. Δεν ζητάμε κάτι που δεν δικαιούμαστε. Τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι σύζυγοί μας στο κράτος ζητάμε. Ό,τι δικαιούμαστε. Πρόκειται για αναλγησία. Πρόκειται για κλοπή.

Σε τι ποσά μεταφράζονται οι προσωρινές συντάξεις, πότε και για πόσο διάστημα τις εισπράττουν οι δικαιούχοι;

 Επειδή η επεξεργασία των λογισμικών που θα προσδιορίζει το ύψος της σύνταξης δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει η λεγόμενη προσωρινή σύνταξη, που είναι γύρω στα 300 ευρώ τον μήνα. Τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους των προσωρινών συντάξεων δεν τα ξέρουμε. Επιπλέον, υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμη και στην καταβολή προσωρινών συντάξεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που έκαναν είκοσι μήνες για να πάρουν έστω προσωρινή σύνταξη! Οι καθυστερήσεις αφορούν και στις κανονικές συντάξεις. Προσωπικά έχασα τον άντρα μου πριν από 23 μήνες και ακόμη παίρνω την προσωρινή.

Ποια είναι τα αιτήματα του Συλλόγου;

Να μην υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για συντάξεις χηρείας και να επανέλθει το ποσοστό στο 70%.

Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κάνουμε διαδήλωση για τις διεκδικήσεις μας. Η κα Αχτσιόγλου μάς έχει πει ότι το θέμα θα εξεταστεί και πάλι μετά το τέλος του Αυγούστου του 2018, που θα βγει η Ελλάδα από την υψηλή επιτήρηση της Τρόικας. Ευελπιστούμε πως θα μας δοθούν αυτά που ζητάμε.

Πιστεύετε πραγματικά ότι θα δικαιωθείτε;

Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως δεν θα υποχωρήσουμε. Ίσως θα παραμείνουμε έξω από το Υπουργείο Εργασίας για αρκετές μέρες. Δεν ξέρω ακόμη τι ακριβώς θα κάνουμε. Πάντως δεν θα υποχωρήσουμε. Το έχουμε πει επανειλημμένα: κάντε κάτι γιατί θα θρηνήσουμε θύματα.

Τι εννοείτε;

Εννοώ ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου δεν είναι επιλογή. Δυστυχώς μας έτυχε και είναι τεράστιο το ψυχικό βάρος. Το γεγονός από μόνο του είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αντιμετωπίσει κάποιος. Οι περισσότερες κυρίες στεκόμαστε στα πόδια μας με ψυχοφάρμακα. Κάποιες, για να επιβιώσουν πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν.Πιθανά δάνεια, χρέη, υποχρεώσεις που δεν μπορούν να πληρωθούν… Κάποιες αναγκαστικά φιλοξενούνται. Εγώ έχω δύο ενήλικα παιδιά, αλλά δεν μπορώ να τους προσφέρω τίποτα. Άλλες κυρίες έχουν ανήλικα παιδιά και δεν μπορούν να τα ζήσουν. Μ’ αυτόν τον νόμο που ψηφίστηκε μέσα σε μία νύχτα δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιβιώσουμε. Αν πάρουμε το δικό μου παράδειγμα, που δεν είμαι και από τις πιο τραγικές περιπτώσεις, δικαιούμαι σύνταξης για τρία χρόνια.Μετά τι; Και να βρω δουλειά, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, υπάρχει περίπτωση να θεμελιώσω σύνταξη; Όχι. Πώς θα ζήσω;

Νόμοι 4387/2016

Άρθρο 12. Σύνταξη λόγω θανάτου

  1. 1. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούνται σύνταξη τα παρακάτω μέλη της οικογένειάς του:
    Α. Ο επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου. Σε περίπτωση που ο θάνατος έχει συμβεί προτού συμπληρωθεί το 55ο έτος ηλικίας του επιζώντος συζύγου, τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών (3) ετών. Εάν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.

Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α

Σωματείο μη κερδοσκοπικό με την επωνυμία «Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α» και διακριτικό τίτλο «ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη] – Όχι στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016», με έδρα τη Λάρισα. Σκοπός, μεταξύ άλλων: Η τροποποίηση μέρους ή του συνόλου των διατάξεων του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, αλλά οπωσδήποτε η άρση των ηλικιακών κριτηρίων που καθορίστηκαν με αποτέλεσμα την κατάργηση της σύνταξης σε όσες/ους την ημέρα θανάτου των συζύγων τους έχουν ηλικία μικρότερη των 55 ετών, με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο.

 

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn