vacances.jpg

Μόνο 5,5 διανυκτερεύσεις το χρόνο κάνουν οι Ελληνες κατά μέσο όρο

Νησιά πανέμορφα έχουμε. Ηπειρωτική Ελλάδα με παραμυθένια ομορφιά έχουμε. Άδεια, όσοι εργαζόμαστε δηλαδή, επίσης έχουμε. Διάθεση για ανάπαυλα προφανώς έχουμε. Τι λείπει; Το γνωστό: λεφτά. Κι έτσι οι τηλεφωνικοί κατάλογοι ελέγχονται εξονυχιστικά, οι φίλοι που διαθέτουν εξοχικά δέχονται αιτήματα φιλοξενίας σωρηδόν, οι οικογενειακές κατοικίες εκτός Αθηνών ανοίγουν πόρτες και παράθυρα και οι Έλληνες μετράνε επιδόματα και λογαριασμούς για μια στάλα έστω ξεκούρασης.

Μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα των πρόσφατων, ολέθριων και πολύνεκρων πυρκαγιών, η ζωή εξακολουθεί να συνεχίζεται έστω και ασθμαίνοντας. Οι διακοπές, κεκτημένο δικαίωμα του εργαζομένου, έχει καταντήσει είδος πολυτελείας. Τα «κουκιά» όπως έλεγαν οι παλιοί τα χρήματα, δύσκολα βγαίνουν, αλλά και οι επαγγελματικές ή υποχρεώσεις σπουδών, όπως λέει η Eurostat απαγορεύουν στους Έλληνες να πάνε διακοπές σε ποσοστό 10,1% και οι οικογενειακές υποχρεώσεις σε ποσοστό 8,9%.

Τα «κουκιά» δεν βγαίνουν

Η μείωση του αριθμού όσων καταφέρνουν να ζήσουν σ΄ άλλα μέρη κι άλλους τόπους τους καλοκαιρινούς μήνες, ακολουθεί σταθερή πορεία από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Έρευνα του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2018 και επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2008 μέχρι το 2016, γνωστοποιεί ότι ο εγχώριος τουρισμός έχει σημειώσει μείωση 66,7%, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat, κατά μέσο όρο ένας στους τρεις βλέπει της θάλασσας τα κύματα. Ακόμη κι αυτοί οι τυχεροί όμως, έχουν ξεχάσει τον μήνα των διακοπών προ πολλού.Έρευνα της www.trivago.gr  αναφέρει ότι οι διακοπές τους θα διαρκέσουν κατά μέσο όρο 5,5 ημέρες (+0% από την περσινή χρονιά). Ο μέσος όρος διανυκτέρευσης που θα πληρώσουν φέτος το καλοκαίρι οι Έλληνες για όλους τους καλοκαιρινούς προορισμούς, αγγίζει τα 137 ευρώ ανά βραδιά  (+11% από την περσινή χρονιά).

Μόνο ένας στους τρεις Έλληνες κάνει διακοπές

Ο τουριστικός παράδεισος και το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής οικονομίας που λέγεται τουρισμός δείχνει το ηλιόλουστο χαμόγελό του, αν όχι αποκλειστικά, τουλάχιστον εν πολλοίς, στους ξένους. Παρ΄ ότι όσοι Έλληνες καταφέρνουν να κάνουν διακοπές (το 35,6%), επιλέγουν φανατικά την Ελλάδα (87,9% λέει η Eurostat).

Απλήρωτες υπερωρίες το κέρδος

Η αυστριακή εφημερίδα  Tiroler Tageszeitung, υπό τον τίτλο «Ελλάδα, μια ακριβή απόλαυση διακοπών», μεταξύ άλλων γράφει: «Οι ντόπιοι δεν έχουν κανένα κέρδος απ' όλα αυτά (το υψηλό κόστος των ελληνικών διακοπών) . Μάγειρες, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ ή καμαριέρες δουλεύουν  για ένα μηνιαίο μισθό 200, 300 ή το πολύ 900 ευρώ. Εφτά μέρες την εβδομάδα. Άπειρες, απλήρωτες υπερωρίες θεωρούνται κάτι απολύτως φυσιολογικό».

Οι εκτιμήσεις της Tiroler Tageszeitung μοιάζουν σκοτεινές για τον ηλιόλουστο τόπο μας:  «Οι διακοπές στην Ελλάδα έγιναν μια ακριβή απόλαυση, την οποία πολλοί ντόπιοι δεν μπορούν να αντέξουν. Μια διαδρομή με το πλοίο μετ‘ επιστροφής για μια οικογένεια με αυτοκίνητο στη Λέσβο κοστίζει 600 ευρώ. Τα καταλύματα για έναν μέσο εργαζόμενο είναι απλησίαστα. Κάτω από 150 ή 200 ευρώ τη βραδιά στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη δεν υπάρχει κάτι αξιοπρεπές για να μείνεις», αναφέρει το δημοσίευμα, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζεται τι ακριβώς σημαίνει αξιοπρεπές κατάλυμα. Μία καλή τιμή σε ξενοδοχείο πάντως θεωρείται τα 60 με 70 ευρώ το δίκλινο τη βραδιά. Ο ύπνος είναι το ένα θέμα. Το άλλο λέγεται μεταφορά. Η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά τις όποιες διακυμάνσεις, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προκαλώντας αλλεπάλληλα «κύματα» ακριβείας σ' όλο τον κλάδο των μεταφορών. Μία θέση στο κατάστρωμα για την Ικαρία για παράδειγμα, (εξήμισι ώρες ταξίδι) κοστίζει 76 ευρώ πήγαινε έλα. Τα αεροπορικά εισιτήρια, προσφορές που πριν ένα δύο χρόνια ήταν τρόπος διαφυγής, έχουν μειωθεί κατακόρυφα, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών, ενώ σταθερά πλέον κυμαίνεται μεταξύ 74 και 77 δολαρίων το βαρέλι το τελευταίο διάστημα.

Η ακρίβεια, ο φόβος της ανεργίας, οι καθυστερήσεις καταβολής μισθών, οι δυσβάσταχτα χαμηλοί μισθοί μοιάζει τελικά να έχουν καταντήσει τις διακοπές ένα όνειρο καλοκαιρινής νύχτας ή «εφιάλτη» της καθημερινής μέρας, από το οποίο δύσκολα θα ξυπνήσουμε.

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος – << Στέντορας>>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn