earth_1.jpg

Ο πλανήτης καταστρέφεται από την αύξηση των εκπομπών CO2 των πλούσιων χωρών και όχι από τον υπερπληθυσμό των φτωχών 

Το ακριβές και απειλητικό τικ τακ της ωρολογιακής βόμβας που αναμένεται να σκάσει στον πλανήτη Γη λόγω υπερπληθυσμού, αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και καταστροφής του περιβάλλοντος έχει πυροδοτηθεί εδώ και καιρό, αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ενδεχομένως, επειδή ουδείς απ’ όλους εμάς που σήμερα κατοικούμε σε τούτο τον πλανήτη πρόκειται να βιώσει τη μεγάλη έκρηξη, καθώς ο χρόνος στο σύμπαν ουδεμία σχέση έχει με τον χρόνο των κοινών θνητών. Μόνο φωνές διαμαρτυρίας, εν πολλοίς αναποτελεσματικές, διαταράσσουν τη νιρβάνα μας. Προφανώς, επειδή για να σωθεί –εάν σώζεται– τούτος ο πλανήτης επιβάλλεται άμεση στροφή 360 μοιρών, επομένως αλλαγή πολιτικοοικονομικής πλεύσης πρόσω ολοταχώς. Ωστόσο οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, στην πλειονότητά τους τουλάχιστον, κωφεύουν στον κώδωνα κινδύνου και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα για να καλύψουν τις καταστροφικές επιλογές τους. Λένε, για παράδειγμα, απλουστεύοντας βολικά, ότι ο υπερπληθυσμός προκαλεί σωρεία κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προβλημάτων, αλλά δεν λένε, και πάλι για παράδειγμα, ότι η υποσαχάρια Αφρική έχει μερίδιο 18,5% στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και μόλις 2,4% στην αύξηση εκπομπών CO2, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο 3,4% στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και 12,6% στην αύξηση εκπομπών CO2. 

earth 2

 

 11,2 δισεκατομμύρια θα κατοικούν στη Γη το 2100

Έχει υπολογιστεί ότι το 10.000 π.Χ. ο πληθυσμός της Γης ήταν 2,43 εκατ. άνθρωποι, το 1 μ.Χ. ήταν 188,24 εκατομμύρια, το 1800 έφτασε σε 0,9 δισεκατομμύρια (0,4% ρυθμός αύξησης), το 1900 σε 1,65 δισεκατομμύρια (0,5% ρυθμός αύξησης), το 1960 σε 3 δισεκατομμύρια (1,8% ρυθμός αύξησης), το 1980 σε 4,4 δισεκατομμύρια (1,8% ρυθμός αύξησης) και το 2015 άγγιξε τα 7,4 δισεκατομμύρια (1,2% ρυθμός αύξησης). Το 2100, παρότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού ολοένα μειώνεται από το 1980 και μετά, εκτιμάται ότι η Γη θα έχει 11,2 δισεκατομμύρια κατοίκους (0,1% ρυθμός αύξησης).

Έκθεση του ΟΗΕ (2017) αναφέρει πως σχεδόν 83 εκατομμύρια άνθρωποι προστίθενται κάθε χρόνο στον παγκόσμιο πληθυσμό και πως αυτή η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί παρά τη διαρκή μείωση των γεννήσεων που καταγράφεται σταθερά από τη δεκαετία του ’60. Έως το 2050 οι επτά από τις είκοσι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Γη θα είναι αφρικανικές. Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν, ο πληθυσμός αναπόφευκτα θα μειωθεί δίχως μετανάστευση μεγάλης κλίμακας. Στην Ελλάδα θα υπάρξει σημαντική μείωση. Το 2017 ο πληθυσμός της χώρας ήταν 11 εκατομμύρια, το 2030 αναμένεται να μειωθεί σε 10.784.000 και το 2050 σε 9.982.000 κατοίκους. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι από τώρα έως το 2050 η μισή παγκόσμια πληθυσμιακή ανάπτυξη θα συγκεντρωθεί σε μόλις εννέα χώρες: σε Ινδία, Νιγηρία, Κονγκό, Πακιστάν, Αιθιοπία, Τανζανία, ΗΠΑ, Ουγκάντα και Ινδονησία.

 Ποιος φταίει;

Δεν είναι ανεξάντλητες οι αντοχές ούτε οι φυσικοί πόροι της Γης. Κι όμως, η ανθρωπότητα τους τελευταίους δύο αιώνες έχει βαλθεί να τους εξαντλήσει με κάθε τρόπο, και κυρίως με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό της – με συνέπεια τα μείζονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που οξύνονται όλο και περισσότερο. Δεδομένου ότι ο πλανήτης επιβαρύνεται μέχρι τελικής εξόντωσης και ότι αυξανόμαστε και πληθαίνουμε ασυστόλως, ζητούμενο είναι η απόδοση ευθυνών, με τελικό στόχο την αναζήτηση λύσεων.

Από το 1798, όταν ο κληρικός Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους υποστήριξε ότι ο πληθυσμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ενώ η προσφορά τροφίμων σημειώνει αριθμητική πρόοδο, η επιχειρηματολογία για τον υπερπληθυσμό έχει συναρτηθεί με τους αριθμούς. Όμως, ο Ίαν Άνγκους, διευθυντής του διαδικτυακού τόπου «www.climate and capitalism.com», και ο Σάιμον Μπάτλερ, αρθρογράφος στην αυστραλιανή Green Left Weekly και μέλος του Socialist Alliance, στο βιβλίο τους «Too Many People? Population, Immigration, and the Environmental Crisis» επισημαίνουν ότι:

  • • Η Κίνα έχει μερίδιο 15,3% στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και 44,5% στην αύξηση εκπομπών CO2. Οι ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού στην ασιατική χώρα μειώθηκαν πολύ γρήγορα, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν.
  • • Τα έθνη με χαμηλό εισόδημα έχουν μερίδιο 52,1% στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και 12,8% στην αύξηση εκπομπών CO2.
  • • Τα έθνη με υψηλό εισόδημα έχουν μερίδιο 7% στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και 29% στην αύξηση εκπομπών CO2.

Κοντολογίς, οι εκπομπές CO2 είναι πρόβλημα των πλούσιων χωρών, όχι των φτωχών.

 Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών

Η 11η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών το 1990 για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τα προγράμματα του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), που προωθεί το δικαίωμα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στην υγεία και τις ίσες ευκαιρίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στην Αίγυπτο, μια χώρα με 104,2 εκατομμύρια κατοίκους, που βρίσκεται στη 13η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όπου γεννιέται ένα παιδί κάθε 15 δευτερόλεπτα και όπου το 40% των κατοίκων είναι κάτω των 18 ετών, το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκινά ένα πρόγραμμα με τίτλο «Δύο παιδιά είναι αρκετά» για τον έλεγχο των γεννήσεων. Οι αρχές θα επιχειρήσουν να στηρίξουν νοικοκυριά με δύο παιδιά σε δέκα περιφέρειες της χώρας, ενώ γιατροί και νοσοκόμες με τη βοήθεια 100 μη κυβερνητικών οργανώσεων θα ενημερώσουν 350.000 οικογένειες. Σκοπός του προγράμματος είναι να περιοριστεί ο αναλφαβητισμός αλλά και να αποδυναμωθούν αντιλήψεις που κάνουν τον πληθυσμό να επιζητά όλο και περισσότερες γεννήσεις παιδιών, όπως για παράδειγμα η συνεχής αναπαραγωγή μέχρι να έρθει το πολυπόθητο αγόρι ή η πεποίθηση ότι ο μεγαλύτερος αριθμός μελών μιας οικογένειας αυξάνει και την ισχύ της. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με 10 εκατ. αιγυπτιακές λίρες από το UNFPA και 75 εκατ. αιγυπτιακές λίρες από τις ΜΚΟ. Η επιτυχία του προφανώς είναι άγνωστη. Άλλωστε, η Αίγυπτος είναι μια από τις δεκάδες χώρες που συμβάλλουν στον υπερπληθυσμό του πλανήτη. Η μεγάλη αλήθεια που επανέρχεται συνεχώς είναι πως οι εκπομπές CO2, μια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του υπερπληθυσμού της Γης, είναι πρόβλημα όσων ζουν υπό συνθήκες ευημερίας και αποτελεί ευθύνη δική τους.

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn