like_1.png

Το δράμα της Σάρας δεν περιγράφεται. Η ευτυχία γλίστρησε μέσα από τα χέρια της με τρεις καθοριστικές, αποτρόπαιες λέξεις: «Δεν έχω Facebook». Τις ξεστόμισε ο νόστιμος νεαρός με τον οποίο είχε βγει ραντεβού, και όλα έδειχναν πως τουλάχιστον οι επόμενοι μήνες θα κυλούσαν γεμάτοι έρωτα, πάθος και συντροφικότητα. Όμως φευ! Ο τύπος δεν είχε Facebook και η Σάρα έχασε τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Μην ήταν αντικοινωνικός; Μην ήταν εγκληματίας; Μην ήταν απροσάρμοστος; Η Σάρα έσπευσε πανικόβλητη σπίτι της, ψάχνοντας εναγωνίως ένα σημάδι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τζίφος. Έτρεξε στις φίλες της να τη συμβουλέψουν κι εκείνες με βλέμμα απόγνωσης τη ρώτησαν: «Μήπως δεν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος;».

Η δραματική ιστορία είναι ένα κατασκευασμένο ταινιάκι στο Vinilio Tv Show. Ένα δράμα που στην πραγματικότητα είναι αστείο, και που, αν και δημοσιοποιημένο στο Facebook, φιλοδοξεί να κριτικάρει την εξάρτηση από το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που, με λίγη δόση υπερβολής, ώρες ώρες φτάνει να προσδιορίζει τα όρια της ύπαρξής μας. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, η τύπισσα της ταινιούλας αμφισβητεί την ύπαρξη του νέου της έρωτα μόνο και μόνο γιατί δεν έχει λογαριασμό στο Facebook. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, βεβαίως, πάντα λέγονται τα πιο σοβαρά πράγματα.

5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν Facebook 

Ο Έλληνας γραφίστας JoDi υπογράφει τη σελίδα JoDi Graphics, όπου μεταξύ πολλών άλλων έκανε έξαλλο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με ένα γράφημά του, και εκείνος με τη σειρά του κυνηγά δικαστικά τις αναρτήσεις του. Ο JoDi, πέρα από τις ενοχλητικές ή θεάρεστες –όπως το πάρει κανείς– μπηχτές στον Ερντογάν, δημιούργησε έναν χάρτη με βάση τα στοιχεία του Internet World Stats όπου παρουσιάζει τη διείσδυση του Facebook στους σημερινούς χρήστες του διαδικτύου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον JoDi και τα στοιχεία του Internet World Stats, πρωταθλητές είναι οι Κύπριοι, που διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook σε ποσοστό 88,8%. Με σχετική απόσταση, την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν άλλες δύο χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Βουλγαρία (78,3%) και η Πορτογαλία (78,1%). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση με ποσοστό 66,4%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κάτοχοι λογαριασμών Facebook στη χώρα μας υπολογίζονται σε 5 εκατομμύρια, όταν ο συνολικός αριθμός των χρηστών του διαδικτύου στη χώρα είναι 7.525.926 (Ιούνιος 2017).

Αισθάνομαι κουλ και σέξι

Το πώς ακριβώς χρησιμοποιεί καθένας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι καταγεγραμμένο. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν αμέτρητες Fb-ομάδες, κλειστές, ανοιχτές, πολυμελείς, ολιγομελείς, για ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Επίσης βέβαιο είναι πως τα προφίλ πολλών χρηστών ανανεώνονται διαρκώς: για μια καλύτερη φωτογραφία, με το καλό προφίλ, με το περιποιημένο μούσι και το καλό μακιγιάζ. Οι αναρτήσεις ξεκινούν από κοινωνικοπολιτικές θέσεις και καταλήγουν στο «ο τάδε νιώθει φάνκι, χαλαρά, ενθουσιασμένος, σέξι, κουλ» και ό,τι άλλο σας κατέβει στο κεφάλι, «με την τάδε ή τους δείνα στην τοποθεσία τάδε», δηλαδή στον καφενέ της γειτονιάς του! Το πώς διαφημίζει ο καθένας τον εαυτό του (αναφαίρετο δικαίωμά του ασφαλώς) είναι θέμα έρευνας που μόνο στη φαντασία μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς το παλιό αλλά πάντα επίκαιρο απόφθεγμα που διέδωσε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης «στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι» ισχύει σε όλο του το μεγαλείο, φυσικά όχι μόνο στον μικρό τόπο μας, αλλά και στον αχανή, δαιδαλώδη κυβερνοχώρο.

Παραμύθι με νεράιδες και δράκους

Αυτό το «παραμύθι» που λέγεται Facebook έχει μπόλικους δράκους που ενδεχομένως λέγονται Zuckerberg (μην ξεχνάμε το πρόσφατο σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων) ή παρουσιάζονται ως μορφονιοί και νεράιδες, παρότι η φύση δεν τους προίκισε με κάλλη. Η Ελλάδα των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει χωριστεί στα δύο σε σχέση με το Facebook. Διότι, εκτός από τα 5 εκατομμύρια που έχουν λογαριασμό, υπάρχουν κι άλλα τόσα που δεν έχουν. Αν τύχει δε να συναντήσετε κάποιον που δεν έχει λογαριασμό και τον ρωτήσετε γιατί, η αντίδρασή του τηρουμένων των αναλογιών θα είναι σαν αυτή της Σάρας. Εμβρόντητος, πιθανώς και με απαξιωτικό ύφος, θα θέσει το υπαρξιακό ερώτημα: «Ζωή χωρίς like; Να ζει κανείς ή να μη ζει;».

Το Facebook σε αριθμούς

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πάνω από 2,2 δισ. μηνιαίως ενεργοί χρήστες του Facebook. (Πηγή: Facebook 25/04/18)
  • 1,45 δισ. άνθρωποι θεωρούνται καθημερινά ενεργοί χρήστες. (Πηγή: Facebook 25/04/18).
  • Στην Ευρώπη πάνω από 307 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο Facebook. (Πηγή: Εφημερίδα μηχανής αναζήτησης)
  • Υπάρχουν 83 εκατομμύρια ψεύτικα προφίλ. (Πηγή: CNN)
  • Το 50% των ανθρώπων 18-24 ετών ανοίγει το Facebook μόλις ξυπνήσει. (Πηγή: The Social Skinny)

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn