Evolving_cycles-Kykloi_zwhs.jpg

Κοντά στην Αθήνα, κάπου στους λόφους πάνω από την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι, ένας επίγειος μικρός παράδεισος θυμίζει αλλοτινές εποχές. Τότε που οι κοινωνίες εντάσσονταν αρμονικά στη φύση. Δεν επενέβαιναν, δεν την κατέστρεφαν, δεν την αγνοούσαν. Τη φρόντιζαν, τη νοιάζονταν και την αγαπούσαν. Κοντά στην Αθήνα, στους λόφους ανάμεσα στην Ανάβυσσο και το Λαγονήσι, οι κύκλοι της ζωής εξελίσσονται γύρω από έναν άξονα με τέσσερις πολύτιμες λέξεις σκαλισμένες πάνω του: βιωσιμότητα, αειφορία, παιδεία και πολιτισμός.

Το evolving cycles είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Υφίσταται από το 2016. Άρχισε να «περπατάει» πριν από περίπου δύο χρόνια. Κάνει αργά βήματα. Προσεκτικά. Μελετημένα. Με σεβασμό στη φύση και τους ανθρώπους. Με στόχο, όταν μεγαλώσει, να εδραιώσει ένα οικιστικό-πολιτιστικό πλαίσιο διά βίου μάθησης, έναν πολυπολιτισμικό φορέα με τη νομική μορφή μιας Κοιν.Σ.Επ. πιθανόν. Έναν τόπο, με άλλα λόγια, που η επιστροφή στη φύση δεν θα είναι ένα πολυκαιρισμένο σύνθημα, αλλά μια συνειδητή εφικτή επιλογή.

Για την ώρα, το evolving cycles βάζει τα θεμέλια. Σε ένα αγρόκτημα περίπου 8 στρεμμάτων, άνθρωποι από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου καλλιεργούν, μαθαίνουν, καθαρίζουν, συντηρούν, ασχολούνται με τις μέλισσες και τα μελίσσια, με τα σκυριανά άλογα και τον Κακάο, το πρώτο μικρόσωμο τετράποδο που εγκαταστάθηκε στο κτήμα, με το άρμεγμα και την κηπουρική, με μαγειρέματα και κουβεντολόι, με αργαλειό και παρασκευή καθαριστικών προϊόντων από φυσικά υλικά.

«Η αλήθεια είναι» λέει ο εμπνευστής και δημιουργός του evolving cycles, Κώστας Κερεμελές «πως οι ιδέες και οι σκέψεις εξελίχθηκαν μέσα από κουβέντες με ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης, από την Αργεντινή, τη νότια Αφρική, την Ευρώπη».

Στο κτήμα δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι. Τουλάχιστον για την ώρα. Το κεντρικό οίκημα αναπαλαιώθηκε εκ των ενόντων και ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται για μαγειρικές και τραπέζια που συχνά είναι αλλιώτικα από τα άλλα: «Συνδεόμαστε με μία εξαίρετη σεφ, η οποία μεταξύ άλλων μαθαίνει και σε μικρά παιδιά να μαγειρεύουν. Για τη γιορτή της μητέρας (σ. σ. 13 Μαΐου) σκοπεύουμε να μαγειρέψουν τα παιδιά για τις μαμάδες τους.

»Έτσι κι αλλιώς στόχος της οργάνωσής μας είναι να κάνουμε μαθήματα διατροφής σε παιδιά, να εκπαιδεύσουμε μαθητές στις καλλιέργειες» λέει ο Κώστας. «Μέσα από έρευνα και εφαρμογή πρακτικών θέλουμε να αναβιώσουμε παλιές βιώσιμες κοινωνίες με ανθρώπους που βρίσκονται σε αρμονικό συσχετισμό με τη φύση. Δεν είμαστε κοινότητα. Είμαστε ένα κέντρο διά βίου μάθησης με σεβασμό στη φύση και τις ανθρώπινες σχέσεις» συνεχίζει.

Αυτός ο σεβασμός και αυτές οι (επιδιωκόμενες) ανθρώπινες σχέσεις ώθησαν τον Κώστα να δημιουργήσει το evolving cycles. Ο ίδιος ασχολούταν με τα άλογα, με τα μελίσσια, με τις καλλιέργειες. Σκεφτόταν, όπως λέει, πώς θα μπορούσε να αποκτήσει μία ασχολία που να του επιτρέπει να διατηρεί τον σεβασμό στη φύση, αλλά και να γίνει ένας χώρος που τα παιδιά θα μαθαίνουν να ζουν με τέτοιες αξίες. «Σκεφτόμουν σε τι περιβάλλον θα μεγαλώσει το παιδάκι μου. Κάπως έτσι ξεκίνησα».

Αυτό που γίνεται στο κτήμα της Αναβύσσου είναι κάτι σχετικά καινούριο στην Αθήνα. Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η μετάβαση σε ημιαστικά περιβάλλοντα όπου υπάρχει η επαφή με τη γη, αλλά και ταυτόχρονα δεν χάνεται η επαφή με την πόλη είναι μια διαδεδομένη πρακτική που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Αυτή η κοντινή απόσταση μεταξύ της πολύβουης Αθήνας, με τους δυσβάσταχτους ρυθμούς και του evolving cycles, με τη γαλήνια ομορφιά είναι προφανώς ένας από τους λόγους που έλκει τους επισκέπτες του κτήματος. Πρόκειται για Έλληνες, τουρίστες, εθελοντές, μικρούς, νέους και μεγάλους που αναζητούν επαφή με το περιβάλλον και τον ίδιο τους τον εαυτό. Ανοιχτό σχεδόν νυχθημερόν το κτήμα δέχεται επισκέψεις, συναναστροφή και εθελοντική βοήθεια, από όποιον το επιθυμεί, αλλά πλαισιωμένα. «Στην αρχή, λειτουργεί βοηθητικά στην καθαριότητα και τη συντήρηση του κτήματος με την επιμέλειά μου. Δεν μπορεί, εάν κάποιος δεν ξέρει από άλογα για παράδειγμα, να πάει βόλτα τον Κακάο και τις μαμάδες (σ.σ. τα άλλα δύο σκυριανά άλογα) ή να ασχοληθεί με τα μελίσσια και τα κηπευτικά. Χρειάζεται να μάθει. Αυτός είναι ο στόχος».

Απώτερος στόχος πάντως είναι το evolving cycles να εξελιχθεί σε Κοιν.Σ.Επ., να δημιουργηθεί δηλαδή και χώρος εμπορικής αξιοποίησης των προϊόντων που θα παράγουν οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα.

Με αυτή τη μικρή κοινωνία, με ανθρώπους να μπαινοβγαίνουν χαμογελαστοί και να καταπιάνονται με τη γη, τα ζώα και την ίδια τους την ψυχή, την αειφορία, την καλλιέργεια, την αναπαραγωγή ειδών του ζωικού βασιλείου, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τη συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικούς τόπους, την επιστροφή στη φύση, ο κόσμος μοιάζει λίγο πιο ανθρώπινος.

Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn