.jpg

 

Ξεκάθαρη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού είναι τα χαρακτηριστικά που σηματοδότησαν τη 15η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ

 

Ας γιορτάσουμε όλες και όλοι την κορύφωση του Φεστιβάλ την Τρίτη 18 Ιουλίου, στο Public Συντάγματος στις 20:30, σε ρυθμούς κούμπια και με όλα τα βιβλία των φετινών συμμετεχόντων!

 

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, αυτό το κατεξοχήν ελληνοϊβηροαμερικανικό πολιτιστικό γεγονός, που έχει την τιμή να τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία  Φεστιβάλ ΛΕΑ - Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και τη Σχολή Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής «Abanico».

Στη 15η έκδοσή του, το Φεστιβάλ ΛΕΑ ξεκίνησε την Τρίτη 13 Ιουνίου και το Σάββατο 24 Ιουνίου ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων γύρω από τη σύγχρονη ελληνική και ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, με περισσότερους από εβδομήντα καλεσμένους, το Φεστιβάλ υποδέχτηκε είκοσι πέντε συγγραφείς από Αργεντινή, Κολομβία, Κούβα, Χιλή, Ισπανία, Μεξικό, Παναμά, Πορτογαλία και Ουρουγουάη, οι οποίοι συνδιαλέχθηκαν με περισσότερους από σαράντα συνομιλητές οι οποίοι κατοικούν σε αυτή τη χώρα: συγγραφείς, εκδότες, κριτικούς λογοτεχνίας, ακαδημαϊκούς, μεταφραστές, μουσικούς και θεατρικούς συγγραφείς.

Οι προσκεκλημένοι συγγραφείς από το εξωτερικό για τη 15η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ ήταν: Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε (Κολομβία), Αντρές Μπάρμπα (Ισπανία), Νούρια Μπάριος (Ισπανία), Αρτούρο Μπεριστάιν (Μεξικό), Μαριάνα Μπερνάντες (Μεξικό), Γκαμπριέλα Καμπεσόν Κάμαρα (Αργεντινή), Χουάν Κρουθ (Ισπανία), Αφόνσου Κρουζ (Πορτογαλία), Κριστίνα Φουέντες Λα Ρότσε (Ισπανία), Σαντιάγο Γκαμπόα (Κολομβία), Ελίσα Γκέρα (Μεξικό), Θοδωρής Καλλιφατίδης (Ελλάδα-Σουηδία), Αουρόρα Λούκε (Ισπανία), Ελένα Μεδέλ (Ισπανία), Φρανσέσκ Μιράλλιες (Ισπανία), Ντανιέλ Μορτζίνσκι (Αργεντινή), Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), Χουάν Μαρία Πριέτο Ρολδάν (Ισπανία), Πιλάρ Κιντάνα (Κολομβία), Σέρχιο Ραμίρες (Ισπανία-Νικαράγουα), Αρμάντο Ρομέρο (Κολομβία), Ιβάν και Μαριάνο Σολάριτς (Ουρουγουάη), Άνα Μαρία Σούα (Αργεντινή), Ιρένε Σολά (Ισπανία) και Χουάν Βιγιόρο (Μεξικό).

 

Μεταξύ των προσκεκλημένων συγκαταλέγονται ένας νικητής του βραβείου Θερβάντες (Σέρχιο Ραμίρες) και ένας νικητής του βραβείου Princesa de Asturias (Λεονάρδο Παδούρα).

 

Έτσι, το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ προσέλκυσε περισσότερους από 5.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρακολούθησαν σχεδόν εβδομήντα πολιτιστικές εκδηλώσεις στις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ναυπλίου και στα νησιά της Λευκάδας, της Εύβοιας (Χαλκίδα), της Κρήτης (Χανιά) και της Σκύρου.

Στις έντεκα ημέρες του Φεστιβάλ, έλαβαν χώρα περισσότερες από εβδομήντα δραστηριότητες, οι οποίες συμπεριλάμβαναν συνομιλίες με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές ποίησης, στρογγυλά τραπέζια, επιμορφωτικές διαλέξεις, αφιερώματα, εργαστήρια μετάφρασης, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Φέτος, το θέμα περιστράφηκε γύρω από τη μνήμη ως κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ του ελληνικού και του ιβηροαμερικανικού πολιτισμού.

 

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ έδωσε την ευκαιρία στους προσκεκλημένους συγγραφείς να κάνουν γνωστό το έργο τους στην ελληνική επικράτεια και να έρθουν σε επαφή με ένα νέο κοινό. Αυτό, με τη σειρά του, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει νέα ονόματα των ιβηροαμερικανικών γραμμάτων, αλλά και να δει και να ακούσει ονόματα ήδη γνωστά.

 

Είναι σημαντικό να γίνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι φέτος το Φεστιβάλ ΛΕΑ διοργάνωσε, από κοινού με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή του Κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα στον κύκλο «Συγγραφείς του Κόσμου», ο οποίος πραγματοποιείται σε αυτή την πόλη. Επίσης διοργάνωσε, από κοινού με το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, την παρουσίαση των προσκεκλημένων του 15ου ΛΕΑ: Σαντιάγο Γκαμπόα (Κολομβία), Ελίσα Γκέρα (Μεξικό), Ντανιέλ Μορτζίνσκι (Αργεντινή), Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), Σέρχιο Ραμίρες (Ισπανία-Νικαράγουα) και Άνα Μαρία Σούα (Αργεντινή), προσφέροντας έτσι σημαντική υποστήριξη στα ιβηροαμερικανικά γράμματα σε αυτούς τους δύο ελληνικούς θεσμούς.

Μεταξύ των σαράντα και πλέον προσκεκλημένων οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε αυτή την πολιτιστική συνάντηση, η οποία είναι ήδη θεσμός στην Ελλάδα, είναι οι Γιώργος Αλισάνογλου, Αθηνά Αθανασίου, Κώστας Αθανασίου, Κώστας Αγοραστός, Κυριακή Μπεϊόγλου, Μικέλα Χαρτουλάρη, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ιωάννα Ντούμπρου, Ιφιγένεια Ντούμη, Ραφαέλ Ερέρα Μοντέρο, Αλεξάνδρα Κ*, Αγγελική Κορρέ, Κώστας Κατσουλάρης, Χρήστος Κωτσακόπουλος, Αχιλλέας Κυριακίδης, Εδουάρδο Λουθένα, Κατερίνα Μαλακατέ, Πέτρος Μάρκαρης, Λένα Ματσιώρη, Νατάλια Μορελεόν, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Μαρία Παλαιολόγου, Βίβιαν Στεργίου, Πιλάρ Τένα, Λουίς Εδουάρδο Τόρες, Θανάσης Τριαρίδης και Άννα Βερροιοπούλου.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους στην πόλη της Αθήνας: στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Μέγαρο «Μακεδονία» του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», στη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και στα  βιβλιοπωλεία Public, Επί Λέξει, Κομπραί και Polyglot μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά τους, οι εκδοτικοί οίκοι Ίκαρος, Καστανιώτης, Διόπτρα, Μεταίχμιο, Opera, Πατάκης, Σαιξπηρικόν, Στιγμός, Τόπος και Βακχικόν συμμετείχαν ενεργά στις παρουσιάσεις των αντίστοιχων βιβλίων τους.

Στις 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, η μεταφράστρια Χριστίνα Θεοδωροπούλου έλαβε το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ για τη μετάφραση του μυθιστορήματος Εξαίσιο πτώμα της Αργεντινής συγγραφέως Αγκουστίνα Μπαστερρίκα, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο αυτό απονέμεται στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που πραγματοποίησε κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία δημοσίευσης του έργου και την εγγραφή του στη βάση δεδομένων BIBLIONET, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση στα ελληνικά ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσότερων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, γαλικιανά ή βασκικά.

Όπως κάθε χρόνο, η είσοδος σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες ήταν δωρεάν μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις, και η συντριπτική πλειονότητα των δραστηριοτήτων ήταν διαθέσιμη ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση μέσα από το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.

Για να γιορτάσουμε τους περισσότερους από 5.000 παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σας προσκαλούμε στις 18 Ιουλίου στις 20:30 για να κλείσουμε με στιλ το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Public Συντάγματος, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στα βιβλία των καλεσμένων μας στο Φεστιβάλ και να  παρακολουθήσουμε ζωντανά τη μουσική παράσταση «Cumbiaaa», από το συγκρότημα PshycoTrópica, με τυπικούς περουβιανούς χορούς (νεγρόιδε, μαρινέρα και μουσική της ζούγκλας). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της πρεσβείας του Περού και του επίτιμου προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn