×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

o_don_kixwths_synanta_ton_amlet.jpg

Για τους Καταλανούς ο έρωτας δεν περνάει από το στομάχι. Περνά από τα μάτια. Το βλέμμα, την προσήλωση και τη σκέψη. Με άλλα λόγια την ανάγνωση. Στην Καταλονία, κάθε 23η Απριλίου έχουν ένα σύνθημα βαθύτερης επικοινωνίας: «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα» λένε και παραλλάσσοντας τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ο άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και αυτή του το ανταποδίδει με ένα βιβλίο. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στη Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε τέτοιου τύπου παγιωμένη αντίληψη για την ομορφιά του βιβλίου, αλλά παρ΄ όλα αυτά φέτος η Αθήνα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το σύνθημα της χρονιάς μοιάζει φωτεινό και αισιόδοξο, όπως εκείνο των Καταλανών. «Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει» λέει ο δήμαρχος Αθηναίων και ο δήμος της Αθήνας σε πείσμα μάλιστα των στατιστικών που καταμετρούν τους σκληρούς -όπως τους αποκαλούν αναγνώστες- δηλαδή εκείνους που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο σε ποσοστό κάτω του 10%.

Η απόλαυση δεν αποτυπώνεται με νούμερα. Η δημιουργία δεν χωράει σε ποσοστώσεις. Τα τυπωμένα ταξίδια του Δον Κιχώτη και οι υπαρξιακές αναζητήσεις του Άμλετ δεν χωρούν σε καταγραφές τεχνικού τύπου. Η αγάπη για το διάβασμα είναι επιλογή ανεπηρέαστη από τεχνολογικές εξελίξεις και πολύβουες εντάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση στις ιστορίες του κόσμου με όποια μορφή (επιστημονική, μυθιστορηματική, ποιητική) και αν παρουσιάζεται.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται στις 23 Απριλίου κάθε χρόνου. Τότε και εν έτει 1616, έφυγαν από τη ζωή δύο σπουδαίοι συγγραφείς, ο Ισπανός Μιγκέλ Ντε Θερβάντες (του Δον Κιχώτη) και ο Άγγλος Ουίλιαμ Σαίξπηρ (του Άμλετ). Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO καθιέρωσε τον παγκόσμιο εορτασμό και η Αθήνα φέτος επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα της γιορτής.

Με συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις μέσα σε 12 μήνες σε κάθε γειτονιά -από βιβλιοθήκες με ρόδες, συζητήσεις για επίκαιρα θέματα, δημόσιες αναγνώσεις, σκυταλοδρομίες λόγου, εκθέσεις, καθώς και με ελκυστικές αφίξεις από το εξωτερικό (Ιαν ΜακΓιούαν, Αβραάμ Γεοσούα, Τζορτζ Σόντερς, Εσκόλ Νέβο, Τζον Κόνολι), η Αθήνα φιλοδοξεί όχι μόνο να δώσει στο βιβλίο την αξία που του αξίζει, αλλά και να δημιουργήσει παρακαταθήκη αλλαγής πλεύσης στον υπέροχο κόσμο της ανάγνωσης.

Οι εκδηλώσεις -με δωρεάν είσοδο- ποικίλες. Για μία πρώτη μαγιάτικη γεύση καταγράφουμε:

28-29 Απριλίου: Atopos Contemporary Visual Culture (Σαλαμίνος 72)

  • «#TextMe_FluffyLibrary-#TextMe_Lab: PokemonPoetry». Τo Pokemon Poetry είναι ένα διαθεματικό project που ξεκίνησε το 2012 από τον ποιητή και ερευνητή Φοίβο Δούσο, ο οποίος έφτιαξε μια μικρή συλλογή ποιημάτων απαντώντας στην ερώτηση για το «αν η γενιά του Πόκεμον μπορεί να γράψει ποίηση».

8 Μαΐου: Βιβλιοπωλείο Public (Καραγεώργη Σερβίας 1)

  • «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται-Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;» παρουσία του Δανού συγγραφέα Michael Kats Krefeld.

9 Μαϊου: Radio Athènes (Πετράκη15)

  • Giti Nourbakhsch: «The Golden Jaguar with a Thin Red Stripe». Παρουσίαση του νέου εικονογραφημένου βιβλίου και έκθεση μιας πειραματιζόμενης πρώην εμπόρου τέχνης.

10 Μαΐου: Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας)

  • «Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη». Το μικρό και το μεγάλο παιδί, το παιχνίδι και η απεξάρτηση. Μια δράση που φωτίζει με διαφορετικό τρόπο ζητήματα ηλικίας και γενεών, παρουσία της κόρης του εικαστικού Αλέξη Ακριθάκη, Χλόη Geitmann-Ακριθάκη, του επιμελητή Ντένη Ζαχαρόπουλου, καθώς και παιδιών και φίλων του Ακριθάκη που τον γνώρισαν σε παιδική ηλικία, ιατρών και ψυχολόγων.

12 Μαΐου: Πλατεία Συντάγματος (είσοδος Μεγ. Βρετανίας)

  • «Περι-διαβάζοντας την Αθήνα, με αφορμή βιβλία του Μένη Κουμανταρέα». Με αφορμή βιβλία του Μένη Κουμανταρέα, συγγραφέα που σημαντικό μέρος του έργου του αναφέρεται στην πόλη της Αθήνας, η Αλεξάνδρα Τράντα, δρ. αρχαιολογίας -μουσειολόγος σχεδιάζει και υλοποιεί λογοτεχνικούς περιπάτους για μια γνωριμία με γειτονιές, κτίρια και κατοίκους της πόλης από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Οι περίπατοι στηρίζονται στα βιβλία: «Βιοτεχνία υαλικών» (Γκάζι), «Ο ωραίος λοχαγός» (Σύνταγμα, Κολωνάκι-Βασιλίσσης Σοφίας-Βουλή), «Η κυρία Κούλα» (Μοναστηράκι και διαδρομή με τον ηλεκτρικό), «Ο θησαυρός του χρόνου» (Σύνταγμα και Κυψέλη).

13 Μαΐου: Αφετηρία περιπάτου τα γραφεία της Ελευσίνας 2021-(Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός)

  • «Ελευσίνα-Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου». Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο «Transition to EUphoria», το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης.

16 Μαΐου: Δημαρχείο Αθηνών (αίθουσα Γουναρόπουλου, Πλατεία Κοτζιά)

  • «Σκυταλοδρομία Λόγου: Τίτος Πατρίκιος-Παντελής Μπουκάλας: Από την ποίηση στο δοκίμιο». Δώδεκα συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (ποίηση, ιστορία, βιογραφία/απομνημονεύματα/ημερολόγιο, μυθιστόρημα-ελληνικό και ξένο, νουβέλα-διήγημα, επιστήμη, θέατρο, βιβλία για παιδιά και εφήβους, φιλοσοφία, κριτική-δοκίμιο) και καλούν τον συγγραφέα του σε ένα ανοικτό και δημόσιο διάλογο, παραδίδοντάς του τη σκυτάλη προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο από τους δώδεκα. Η δράση πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό και έχει δύο συντονιστές, διαφορετικών γενεών.

18 Μαΐου: Atopos Contemporary Visual Culture (Σαλαμίνος 72)

  • «#TextMe_FluffyLibrary #TextMe_Lab-Memes και διαδικτυακός λόγος στον ελλαδικό χώρο». Ποιος είναι ο ρόλος των memes, των χιουμοριστικών εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η από-τα-κάτω παραγωγή περιεχομένου στην εποχή της μετα-αλήθειας; Από το 4chan και την άνοδο της αμερικανικής ακροδεξιάς μέχρι τα memes των κουήρ και των φεμινιστικών κοινοτήτων, τέσσερις συζητητές επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή και ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της διαδικτυακής επικοινωνίας με στόχο την κατανόηση των πολιτικών τους συνδηλώσεων και επιδράσεων. Συμμετέχουν οι: Σοφία Αποστολίδου, Φοίβος Δούσος, Βασιλική Λαζαρίδου, Χλόη Νίκα.

25-31 Μαΐου: 5ο Γυμνάσιο Αθηνών (Αραχώβης 48)-Ενιαίο ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών

  • «Βιβλιο-διαδρομές μέσα από τη τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας». Πέντε επώνυμοι καλλιτέχνες από την αθηναϊκή street art σκηνή, οι Jamer (Κώστας Δαμουλάκης), Kez (Γιώργος Χούρσογλου), Same84 (Χρήστος Δάγλας), Taxis (Δημήτρης Ταξής), Pupet (Στέλιος Βράκας) και ένας Ισπανός καλλιτέχνης, ο Μanomatic, προσκαλούνται να ζωγραφίσουν με τον μοναδικό εικαστικό τους τρόπο και αισθητική, το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης σε πέντε επιφάνειες, σε δημόσια κτίρια.

Πλήρης κατάλογος εκδηλώσεων έως και τον Ιούλιο: athens2018.gr.

Κυβέλη Χατζηζήση
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn