xfΙ_900x600.jpg

Πώς αντιμετωπίζω τη λεκτική βία…

Πού;

Οι άνθρωποι που ασκούν λεκτική βία βρίσκονται παντού καθημερινά. Είναι ο χαμογελαστός φαινομενικά-δεικτικός λεκτικά συνάδελφος στη δουλειά, ο διευθυντής που φωνάζει και υποτιμά γιατί απλά μπορεί, ο μπαμπάς  που βρίζει γιατί «έχει τα νεύρα του, τον ξέρουμε», ο σύζυγος που σε καθετί προσβάλλει γιατί «όλα τα κάνεις λάθος»…και η λίστα μπορεί να μεγαλώσει δυστυχώς πολύ.

Πώς;

Μπορεί να είναι σαρκαστικοί, κυνικοί, ειρωνικοί, μπορεί να είναι έντονοι, μπορεί να είναι ήρεμοι. Πάντα ο στόχος είναι να υποτιμήσουν το συνομιλητή και φυσικά να έχουν δίκιο. Δε θέλουν να επικοινωνήσουν αυτό που νιώθουν, παρά θέλουν να επιτεθούν. Προκαλούν ένταση και σύγχυση στο συνομιλητή υποκινώντας την αντίδρασή του  και ύστερα εστιάζουν στην αντίδραση αυτή, την τιμωρούν, μην εστιάζοντας ποτέ στο τι την προκάλεσε…γιατί είπαμε δε φταίνε ποτέ και για τίποτα!

Γιατί;

Πολλοί είναι οι λόγοι και οι αφορμές για να γίνει κάποιος λεκτικά βίαιος. Αν δε σας έχει ζητήσει βοήθεια και αν δεν είστε θεραπευτής του…ούτε μπορείτε να βρείτε την αιτία ώστε να κατανοηθεί η συμπεριφορά του, ούτε μπορείτε να την εξαλείψετε. Οπότε μην ψάχνετε το γιατί σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσετε ή να εφησυχάσετε, διοτί απλά θα χαωθείτε περισσότερο! Θυμηθείτε ότι όποιος και να είναι ο περίφημος λόγος, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ασκεί βία πάνω σας με οποιοδήποτε τρόπο. Μπορούμε να νιώθουμε όπως θέλουμε, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε.

Τι κάνω;

  • Αδιαφόρησε για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς αν όντως θέλεις να απαντήσεις και τι να πεις.
  • Πάρε μια ανάσα, μείνε ψύχραιμος και υπερασπίσου τον εαυτό σου γνωστοποιώντας με επιχειρήματα ότι καταλαβαίνεις την προσπάθεια χειρισμού από μέρους του και δήλωσε τη δυσαρέσκειά σου.
  • Μην επιτεθείς, κοινώς μην παρασυρθείς και λειτουργήσεις με τον ίδιο τρόπο γιατί θα είναι έμμεσα σα να αποδέχεσαι έναν τέτοιο τρόπο επικοινωνίας, άρα θα τον ενισχύσεις. Μπορείς να του γυρίσεις πίσω τη συμπεριφορά του λέγοντάς του ότι τον βλέπεις θυμωμένο ή κουρασμένο και πως μπορεί να σου απευθυνθεί πάλι μόλις ηρεμήσει ή ξεκουραστεί.
  • Φύγε! Έχεις κάθε δικαίωμα να απομακρυνθείς από τοξικούς ανθρώπους.
  • Αν το φαινόμενο παίρνει μεγάλες διαστάσεις, μπορείς πάντα να καταγγείλεις το γεγονός.
  • Χρησιμοποίησέ τον! Δες τι από αυτά που λέει «ακουμπάει» μέσα σου και σε πληγώνει περισσότερο και μάθε τον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς να το διαχειριστείς, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού ώστε να μπορέσεις να σε αγαπήσεις, να σε φροντίσεις και να σε αποδεχτείς.
  • Χαμογέλασε, είναι καθηλωτικό!

ΕΣΥ; ; Πώς αντιμετωπίζεις τη λεκτική βία;

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης

Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση , Ψυχολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn