gine_h_allagh_pou_perimeneis.jpg

Let’s do it Greece: Η μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας στις 29 Απριλίου 2018

Η πρότασή τους, από μόνη της, σε σηκώνει από τον καναπέ και σου κόβει τη μουρμούρα μαχαίρι: «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις». Απλές λέξεις. Σταράτες. Στοχευμένες. Όχι σε target group και καλλιεργημένες περιβαλλοντικές συνειδήσεις απαραιτήτως, αλλά στον κόσμο ολόκληρο, από τα λιλιπούτεια πλασματάκια των παιδικών σταθμών μέχρι τους υπερήλικες απόμαχους των Κ.Α.Π.Η. Σε όσους σιχάθηκαν να κλοτσούν τα τενεκεδένια κουτάκια των αναψυκτικών στους δρόμους ή σε όσους βαρέθηκαν να βλέπουν μισολιωμένες ρόδες φορτηγών στα μακροβούτια τους.

Στις 29 Απριλίου, όπως λένε οι προβλέψεις των ιθυνόντων, 150.000 άνθρωποι σε 2.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με γάντια, σακούλες, ισοθερμικές φόρμες καταδύσεων, φτυάρια, δεντράκια, αξίνες, μπογιές και, κυρίως, διάθεση θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας με τον τίτλο «Let’s do it Greece».

«Θα καθαρίσουμε δάση, ρέματα, ποτάμια, λίμνες, ακτές, παιδικές χαρές, αυλές νηπιαγωγείων» λέει ο Νίκος Κιούσης, μηχανικός περιβάλλοντος και εθελοντής-συντονιστής της πανελλαδικής δράσης του Let’s do it Greece. «Συμμετέχουν ακόμη και ομάδες δυτών που θα καθαρίζουν τον βυθό. Ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος σκουπίδια. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, με κάθε είδους σκουπίδια και με πάρα πολλές μπαταρίες φορτηγών αυτοκίνητων ανάμεσα σ΄ αυτά. Η προσπάθειά μας όμως δεν είναι μόνο να καθαρίσουμε το περιβάλλον, αλλά και να αναπλάσουμε τους δημόσιους χώρους με παγκάκια, τραπέζια, ειδικές πινακίδες και σημάνσεις» εξηγεί ο Νίκος Κιούσης.

greece 2

Όπως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, έτσι και το Let’s do it Greece δεν γεννήθηκε και μεγάλωσε κατά τύχη. Οι άνθρωποί του, περί τα 30 άτομα στον κεντρικό πυρήνα, είχαν την ευκαιρία να μάθουν από τα σχολικά τους χρόνια για την αξία του εθελοντισμού και για την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος. «Στο γυμνάσιο και στο λύκειο είχαμε κάποιες δραστήριες καθηγήτριες που μας έκαναν να αγαπήσουμε αληθινά τον εθελοντισμό. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να λειτουργούμε ομαδικά και να σκεφτόμαστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη μας» γράφουν με μία φωνή στο site της δράσης (www.letsdoitgreece.org). Έτσι, στην αρχή, δημιούργησαν την «Ώρα για Δράση» με πρώτο μεγάλο όνειρο να προστατεύσουν το δάσος στην περιοχή τους, τον Υμηττό. Το πρώτο όνειρο τσουρουφλίστηκε από τις πυρκαγιές του 2009. Επειδή όμως ο εθελοντισμός και η αγάπη για το περιβάλλον ήταν τρόπος ζωής, η προσπάθεια δεν χάθηκε στο χιόνι. «Ξεκινήσαμε πολλές δράσεις, πηγαίναμε σε σχολεία, μιλάγαμε στους μαθητές, κάναμε αναδασώσεις, ώσπου ξαφνικά μια μέρα μαθαίνουμε για μία δράση που είχαν κάνει στην Εσθονία με την ονομασία “Let's do it”: Μια προσπάθεια να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μόνο μέρα. Η καθηγήτριά μας λοιπόν είπε: “γιατί δεν το κάνουμε και στην Ελλάδα;”. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Let's do it Greece, το 2011, όπου ήρθαμε σε επαφή με τον επιστημονικό φορέα της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Στις 29 Απριλίου του 2012, η ομάδα μας έκανε την πρώτη της προσπάθεια να γίνουν ταυτόχρονα εθελοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν κρύβουμε ότι η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε όλες τις αρχικές μας προσδοκίες, αγγίζοντας τους 20.000 εθελοντές. Έτσι δώσαμε ραντεβού και για την επόμενη χρονιά, με την ελπίδα να συνεχίσουμε να διαδίδουμε το μήνυμα του εθελοντισμού» γράφουν στη σελίδα τους.

Όλα αυτά στήθηκαν βασισμένα στη στρατηγική απόφαση του zero budget. «Όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει σε είδος που χρησιμοποιείται στις δράσεις. Ομολογουμένως υπάρχει προσφορά και υποστήριξη και από ιδιωτικές εταιρίες και από δήμους ή φορείς» εξηγεί ο Νίκος Κιούσης.

Η ετήσια δράση του Let's do it Greece, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου μάλιστα, και στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες μέλη, τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και φορείς που φτάνουν τους 3.400, μπορεί να μοιάζει με φαντασμαγορικό πυροτέχνημα. Μπορεί εύκολα να σκεφτεί κανείς «τι να σωθεί με μία μέρα δράσης και 364 απραξίας;» ή ακόμη γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα ως προς τις δράσεις. «Είναι πολύ δύσκολο να συντονιστούν τόσες χιλιάδες άνθρωποι και φορείς. Στην πραγματικότητα, μόλις τελειώνει η μία δράση, αρχίζει η προετοιμασία της επόμενης που θα γίνει μετά από έναν χρόνο. Όμως, όσο είναι εφικτό, δεν αφήνουμε στην τύχη τους τα μέρη που καθαρίζουμε και αναπλάθουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αργυρούπολη, όπου μεταξύ άλλων, φυτέψαμε 1.500 δέντρα και καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου φροντίσαμε να τα διατηρήσουμε και να τα μεγαλώσουμε. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δράσεις που έγιναν από τους μαθητές στο σχολείο της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας με ασβεστώματα και εικαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες διατηρούνται από τότε» εξηγεί ο Νίκος Κιούσης.

Περί τις 150.000 νέοι, γέροι και παιδιά, εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές και φοιτητές αναμένεται να δηλώσουν το εθελοντικό τους παρόν στις 29 Απριλίου (η συμμετοχή των φυσικών προσώπων μπορεί να γίνει ακόμη και την τελευταία στιγμή με την επιτόπια παρουσία του εθελοντή και με βάση τον αναλυτικό χάρτη δράσεων στο site του Let's do it Greece). Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Παρ΄ όλα αυτά την προαναγγέλλει: «Θέλουμε να περάσουμε στο DNA του Έλληνα την αξία του εθελοντισμού» λέει ο Νίκος Κιούσης. «Μεγάλος μας στόχος είναι μέχρι το 2021 να ξεπεράσουμε το 5% του ελληνικού πληθυσμού, με δράσεις στις 13 περιφέρειες και τους 325 δήμους της χώρας» λένε όλοι μαζί στην ιστοσελίδα τους.

Πρώτη χρονιά δράσης: 29 Απριλίου 2012-20.000 εθελοντές.

Δεύτερη χρονιά δράσης: 14 Απριλίου 2013-29.000 εθελοντές.

Τρίτη χρονιά δράσης: 6 Απριλίου 2014-35.000 εθελοντές.

Τέταρτη χρονιά δράσης: 26 Απριλίου 2015-48.500 εθελοντές.

Πέμπτη χρονιά δράσης: 17 Απριλίου 2016-67.000 εθελοντές.

Έκτη χρονιά δράσης: 2 Απριλίου 2017-109.000 εθελοντές.

Φέτος, έβδομη χρονιά δράσης: 29 Απριλίου 2018-αναμένονται 150.000 εθελοντές.

 

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος - «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn