kolympi10.jpg

 

Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου δαπανάται στους στόχους. Τους ορίζουμε, τους αλλάζουμε, τους ξαναγράφουμε.

Όμως την ίδια ακριβώς σημασία με τους στόχους που έχουμε θέσει έχουν και οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτούς.

Όποιος θέλει να πετύχει περισσότερα, πρέπει να είναι έτοιμος να ανακαλύψει νέες προσεγγίσεις και νέους δρόμους. Πρέπει να μπορεί να ορίσει τους νέους κανόνες του νέου παιχνιδιού.

Κι αυτό δεν είναι ευχή, μπορεί να γίνει εφικτό με έμπνευση από το διεθνές περιβάλλον.

Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1988 στη Σεούλ οι κολυμβητές Berghoff (ΗΠΑ) και Suzuki (Ιαπωνία) σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μοιράζονται μεταξύ τους χρυσά και αργυρά μετάλλια. Ο διεθνής ανταγωνισμός απλώς δεν μπορεί να τους ακολουθήσει.

Ο λόγος: ο Berghoff και ο Suzuki εφάρμοσαν μια απλή αρχή της φυσικής στο αγώνισμά τους. Κάτω από το νερό το σώμα παράγει λιγότερες αναταράξεις απ’ ό,τι στην επιφάνεια. Οι δύο κολυμβητές μπορούσαν έτσι να εκμεταλλευτούν με λιγότερη δαπάνη ενέργειας την ώθηση της φάσης εκκίνησης και στροφής.

Συνεπώς, οι Berghoff και Suzuki διάνυσαν ένα μεγάλο τμήμα της συνολικής απόστασης κάτω από τα νερό και νίκησαν τους αντιπάλους τους, που κολύμπησαν συμβατικά.

Ένα απλό «σπάσιμο» των φαινομενικά άκαμπτων κανόνων έφερε την επανάσταση σε ένα άθλημα.

Σήμερα πρέπει να κόψουμε δρόμο –  είναι αναγκαίο έπειτα από δέκα χρόνια ύφεσης συν την τρέχουσα συγκυρία.

Θα πρέπει να κάνουμε τα διαφορετικά ίσως και τα παράδοξα – σίγουρα όχι αυτά που κάναμε μέχρι χθες.

Είναι όρος επιβίωσης να προσελκύσουμε κεφάλαια – αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη. Οι διαταγές μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στις εκροές κεφαλαίων.

Απαιτείται έμπνευση για τη δημιουργία. Μόνο αυτή μπορεί να φέρει εκθετικά αποτελέσματα. Οργάνωση και πειθαρχία είναι προϋπόθεση για γραμμικά αποτελέσματα σε γραμμές παραγωγής της 2ης βιομηχανικής επανάστασης.

Στις αγορές μόνο το γήτεμα φέρνει αποτελέσματα, όχι η επιβολή.

 

Παντελής Λάμπρου, Συνιδρυτής & CEO P&I

Products & Investments | Business Management Consulting

exp1

 

 

 

Ευχαριστούμε τον αρθρογράφο της πρωτοβουλίας Exponential Era κ. Παντελή Λάμπρου, Co-Founder & CEO της P&I, Products & Investments – Business Management Consulting, για την παραχώρηση του άρθρου.

To  άρθρο προδημοσιεύτηκε στο banks.com.gr

Το site της εταιρίας είναι: www.p-i.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn