georgia_22.jpg

 

Είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι ο σύγχρονος κόσμος «λειτουργεί εκθετικά». Η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή για να τεθούν κρίσιμα ερωτήματα: σε έναν «εκθετικό κόσμο» πώς ο άνθρωπος, που από τη φύση του είναι πολύ «τοπικός και γραμμικός» (ίδιος τόπος, ίδια τροφή, ίδια εργαλεία, μικρές και αργές αλλαγές από γενιά σε γενιά), μπορεί να επιβιώσει;

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργήσει και να εξελιχθεί εκθετικά, είναι αδύνατο. Μπορεί όμως αυτό του το «έλλειμμα» να το παρακάμψει και να αξιοποιήσει άλλα χαρακτηριστικά της φύσης του.

Για να βρει τον σωστό δρόμο σε ένα περίπλοκο λαβύρινθο, δεν είναι υποχρεωτικό να τεστάρει όλες τις διαδρομές. Μπορεί να παρακάμψει τον λαβύρινθο! Να χρησιμοποιήσει την πλάγια σκέψη (lateral thinking), που ακολουθεί «διαφορετικό» δρόμο, εξερευνά μη αναμενόμενες κατευθύνσεις, συχνά παραλείπει βήματα και παράγει πολλαπλές λύσεις.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρεστικές προσεγγίσεις (heuristics) για γρήγορες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα με ελλιπή πληροφόρηση.

Για παράδειγμα, στο ερώτημα «Ποιο δώρο θα διαλέξετε; το ένα έχει ετικέτα με τιμή 100 ευρώ και το άλλο 200 ευρώ» όλοι σχεδόν θα επιλέξουν αυτό με τα 200 ευρώ. Είναι μια απόφαση που λαμβάνεται με περιορισμένα δεδομένα. Αλλά είναι μια απόφαση.

Πόσοι μπορούν να υπολογίσουν το γινόμενο 17x24 χωρίς μολύβι και χαρτί; Ελάχιστοι. Όλοι όμως μπορούν γρήγορα να απαντήσουν στην άσκηση: «Μία ρακέτα και ένα μπαλάκι κοστίζουν 11 ευρώ. Η ρακέτα κοστίζει 10 ευρώ περισσότερο από το μπαλάκι. Πόσο κοστίζει το μπαλάκι;». Οι περισσότεροι απαντούν λάθος, αλλά απαντούν (βλ. τέλος του άρθρου). Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται σε αυτό που λέγεται αργή σκέψη και η δεύτερη στη γρήγορη σκέψη (slow and fast thinking).

Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται εκθετικά δεν υπάρχει εναλλακτική παρά να αγκαλιάσεις τις γρήγορες αλλαγές και να χρησιμοποιήσεις εργαλεία και προσεγγίσεις πέρα από αυτά του ορθολογισμού. Συνεχής προσαρμογή, δοκιμή και λάθος, συνεργασία. Ζω και εργάζομαι τοπικά με το βλέμμα στραμμένο στον παγκόσμιο καταναλωτή και επενδυτή. Και βέβαια, σταθερό αγκυροβόλιο οι αξίες της προσωπικότητας, εργατικότητας, ακεραιότητας και δημιουργικότητας.

Παντελής Λάμπρου, Συνιδρυτής & CEO P&I

Products & Investments | Business Management Consulting

Το άρθρο αυτό αποτελεί το δεύτερο της εισαγωγής της πρωτοβουλίας Exponential Era (link )

Απαντήσεις

Ρακέτα και μπαλάκι: 10,50 και 0,50 ευρώ αντίστοιχα. 

exp22

 

 

Ευχαριστούμε τον αρθρογράφο της πρωτοβουλίας  κ. Παντελή Λάμπρου, Co-Founder & CEO της P&I, Products & Investments – Business Management Consulting, για την παραχώρηση του άρθρου.

To  άρθρο προδημοσιεύτηκε στο banks.com.gr

Το site της εταιρίας είναι: www.p-i.gr

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn