Όλο και περισσότεροι νέοι συμμετέχουν εθελοντικά σε διάφορες δράσεις που απλώνονται στον κοινωνικό ιστό και σχετίζονται με την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Για παράδειγμα, εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιβαλλοντικές δράσεις με δενδροφυτεύσεις ή καθαρισμό παραλιών και ρεμάτων, στη φροντίδα αδέσποτων ζώων, σε κοινωνικές δομές, όπως τα κοινωνικά φροντιστήρια.
Τα οφέλη του εθελοντισμού για τους νέους είναι ποικίλα και ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την κοινωνία, καθώς οι πράξεις των εθελοντών καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Η ανιδιοτελής προσφορά μέσω του εθελοντισμού είναι ίσως το αντίδοτο και η απάντηση στην κυρίαρχη τάση των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων, όπου χρήμα, αψεγάδιαστη εμφάνιση και αναγνωρισιμότητα προβάλλονται ως μοναδικά συστατικά ανθρώπινης ευτυχίας.
Κι όμως! Σε ψυχολογικό επίπεδο ο εθελοντισμός οδηγεί τους νέους, που αγωνιούν για το μέλλον τους μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων της σύγχρονης εποχής (κρίση αξιών, οικονομική και υγειονομική κρίση), σε συναισθηματική ανάταση. Η προσφορά των νέων χωρίς την προσμονή οιουδήποτε οικονομικού ή άλλου υλικού ανταλλάγματος, παρά μόνον της ηθικής ικανοποίησης, τους γεμίζει αισθήματα ευφορίας και πληρότητας. Η ανταμοιβή για την ανιδιοτελή προσφορά τους είναι το χαμόγελο και η ευχαρίστηση όσων βοήθησαν αλλά και η ενίσχυση της πίστης τους σε υψηλότερα ιδανικά. Μέσα από τις προκλήσεις του εθελοντισμού οι νέοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και κατορθώνουν πράγματα που μέχρι τότε δεν φαντάζονταν ότι μπορούν να κάνουν. Πιστεύουν στον εαυτό τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση.
Επίσης, κατά την εθελοντική δραστηριότητα οι νέοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία, γεγονός που τους χαρίζει προβάδισμα στον επαγγελματικό ανταγωνισμό μετά την υποβολή του βιογραφικού τους. Πολλοί εθελοντές νέοι αναφέρουν συχνά ότι στις μετέπειτα επαγγελματικές συνεντεύξεις τους για εργασία ένα από τα θέματα συζήτησης με τους μελλοντικούς εργοδότες τους ήταν η εθελοντική τους δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια της εθελοντικής τους ενασχόλησης οι νέοι έρχονται σε επαφή με διαφορετικές προσωπικότητες μέσα από ομαδικές δράσεις, ανταλλάσσουν απόψεις για ποικίλα θέματα, μαθαίνουν από τους εμπειρότερους, αποκτούν καινούργιες δεξιότητες, εξελίσσουν τις δυνατότητές τους και, τέλος, αποκομίζουν πολύτιμα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους. Ακόμη, έρχονται στην επιφάνεια ικανότητες που δεν γνώριζαν ότι διαθέτουν, ενισχύοντας παράλληλα τα ήδη υπάρχοντα ταλέντα τους.
Τέλος, οι νέοι συμμετέχοντας σε μια εθελοντική ομάδα μαθαίνουν να συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο. Να ακολουθούν ορισμένους κανόνες, να αντιμετωπίζουν από κοινού κάποια προβλήματα ή εμπόδια που τίθενται στην επίτευξη του στόχου, να διαφωνούν αλλά και να βρίσκουν λύσεις μέσα από γόνιμο διάλογο, να επιχειρηματολογούν αλλά και να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους, για να φτάσουν με συναίνεση επιτυχώς στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι νέοι συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις, κινήματα και δομές γίνονται το παράδειγμα του παρόντος και ενεργού πολίτη που αξιοποιεί τον ελεύθερό του χρόνο, για να προσφέρει άνευ ανταλλάγματος στην κοινωνία που μοιράζεται μαζί με τους άλλους. Είναι τα πρότυπα που έχουμε ανάγκη, γιατί η παρουσία τους εγγυάται ευγένεια ψυχής, ανθρωπιστικά ιδεώδη και καλύτερο αύριο!
Πάνος Μπαντούνας
Δικηγόρος, υπ. διδάκτωρ Νομικής Αθηνών
Αντιδήμαρχος Κοινωνικού Φροντιστηρίου, Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς
Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής
πηγή φώτο:<a href='https://www.freepik.com/photos/business'>Business photo created by jcomp - www.freepik.com</a>