xenonas3.jpg

 

Πολλές φορές ο τρόπος σκέψης μας εμπεριέχει κάποιες υπερβολές, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αυξάνουν την ένταση του αρνητικού συναισθήματός μας και δεν επιτρέπουν στη συμπεριφορά μας να είναι λειτουργική. Έτσι συμβαίνει και στις περιπτώσεις που δεχόμαστε βία. Αναγνωρίζεις άραγε καθόλου κάποια από αυτές τις παγίδες και στον δικό σου τρόπο σκέψης;

  • Άσπρο ή μαύρο: Είναι η παγίδα σύμφωνα με την οποία κυριαρχεί ένας διχοτομημένος τρόπος σκέψης. Βλέπουμε το ποτήρι εντελώς άδειο ή εντελώς γεμάτο και μπορεί να σκεφτόμαστε ότι, αν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα ολικά ή αμέσως, καλύτερα να μην το προσπαθήσουμε καθόλου. Μπορεί να σκεφτόμαστε πως είτε θα πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και θα διαχειριστούμε τη βία με απόλυτη επιτυχία είτε δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να προσπαθήσουμε. Προφανώς, όταν σκεφτόμαστε έτσι, το να φύγουμε από ένα βίαιο περιβάλλον μάς φαίνεται υπερβολικά δύσκολο κι έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.
  • Προσωποποίηση: Πρόκειται για την παγίδα σύμφωνα με την οποία το άτομο καταλογίζει στον εαυτό του πράγματα που κάνουν οι άλλοι ως αποτέλεσμα της δικής του συμπεριφοράς. Έτσι μπορεί να σκεφτόμαστε ότι αν εμείς πράτταμε διαφορετικά ή, ακόμα χειρότερα, αν ήμασταν άλλοι, ο σύντροφος δεν θα λειτουργούσε βίαια. Μπορεί να μας έχει πει κιόλας πολλές φορές πως του «βγάζουμε τον κακό εαυτό του».
  • Μελλοντολογία: Η παγίδα αυτή μας κάνει να μεταμορφωνόμαστε σε «μέντιουμ» που είναι σε θέση να προβλέπει το μέλλον. Έτσι μπορεί να σκεφτόμαστε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα και θα παραμείνουμε για πάντα έτσι, ανίκανοι να αντιδράσουμε.
  • Καταστροφολογία: Εδώ σκεφτόμαστε όχι απλώς πως μπορούμε να γνωρίζουμε το μέλλον, αλλά πως το μέλλον αυτό είναι και καταστροφικό. Μπορεί δηλαδή να σκεφτόμαστε πως αιώνια θα είμαστε καταδικασμένοι να δεχόμαστε βία σε μια φυλακή από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε!

Ας μην ξεχνάμε πως όλα τα παραπάνω είναι παγίδες! Η αλήθεια είναι πως μπορείς να σκεφτείς ρεαλιστικά, χωρίς παγίδες και υπερβολές και να φροντίσεις τον εαυτό σου! Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο και είναι πολύτιμο να ξεκινήσεις τη διαδικασία να φύγεις από ένα κακοποιητικό περιβάλλον ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι πως θα τα κάνεις όλα τέλεια. Δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για τη συμπεριφορά κανενός! Δεν ξέρεις το μέλλον και, όταν χρειαστείς κάτι, μπορείς να βρεις τον τρόπο να βοηθηθείς! Μην ξεχνάς πως υπάρχει και χώρος να φιλοξενηθείς με ασφάλεια στους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Τρίπολης μέχρι να μπορέσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου με υγεία!

Μίλα, γιατί δεν είσαι η μόνη και δεν είσαι μόνη!

 

Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση,

Ψυχολόγος Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης

 

Ο Ξενώνας λειτουργεί όλο το 24ώρο και παρέχει ασφάλεια στις φιλοξενούμενες από εταιρεία φύλαξης. Το τηλέφωνο και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα.

Οι παραπομπές μπορούν να πραγματοποιηθούν από:

  • Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και των Δήμων
  • Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων
  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Τρίπολης τηλ:2713600429 και στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης τηλ: 2710241814.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn