Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι τα περισσότερα από αυτά θα ξεκινήσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα σε αυτά είναι η διεξαγωγή αρκετών rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου, καθώς μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν συμπτώματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν τα τεστ αυτά δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.
«Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την πανδημία ως «πανδημία των ανεμβολίαστων» και τόνισε για μία ακόμα φορά ότι πάνω από το 90% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία για ασθενείς Covid-19», ανέφερε με έμφαση και πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο, όπως είπε, θα ήταν άδικο για όσους έχουν εμβολιαστεί αλλά και ανήθικο για όλους όσοι νοσούν από άλλα νοσήματα και χρειάζονται νοσηλεία σε αυτά.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και αφορούν τους ανεμβολίαστους αφορούν στα εξής:
Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.
Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self-test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ.
Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση και τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.
Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή Covid Free App.
Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.
Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή Covid Free App.
Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
«Επιστρέφοντας από τις διακοπές, οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς», διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι και αυτοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα το πράξουν από τις αρχές Σεπτέμβρη.
«Σε αντίθεση με το περσινό, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας μπορεί να προστατευτεί και να προστατεύσει και τους γύρω του, καθώς τους τελευταίους οχτώ μήνες έχουμε τα εμβόλια», είπε και επεσήμανε: «Ζούμε μέσα σε ένα τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό είναι το δίλημμα. Ζούμε με το χαμηλότερο κίνδυνο ή κινδυνεύουμε να νοσηλευτούμε σε ΜΕΘ, παίζοντας ουσιαστικά ρωσική ρουλέτα με τη ζωή μας; Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το εμείς και όχι το εγώ», κατέληξε ο υπουργός.
Στις ανακοινώσεις που έγιναν στο υπουργείο Υγείας συμμετείχε και η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, η οποία πρόσθεσε ότι η πρόληψη είναι το βασικό συστατικό της λύσης του προβλήματος και εξήγησε ότι τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να προστατευτεί από τον ιό.
«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, είναι εμβόλιο ή ιός», τόνισε και απάντησε και σε μια συχνή ερώτηση την οποία προβάλλουν αρκετοί από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Στην ερώτηση πώς θα ξέρω ότι το εμβόλιο δεν θα έχει παρενέργειες τα επόμενα χρόνια η κ. Κοτανίδου κάλεσε όλους να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς, καθώς, όπως είπε, ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.
«Καλώ όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις να μη διστάσουν να εμβολιαστούν», είπε εμφατικά στο τέλος της τοποθέτησής της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ