emv18.jpg

Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται εν μέσω Αυγούστου: Θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία κατά τη νέα σχολική χρονιά ή θα ξαναζήσουν οι γονείς της επικράτειας το θρίλερ του κλείνω-ξανανοίγω; Και αυτό την ώρα που σχεδόν έναν μήνα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου τα νέα κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις 4.000 και οι παραθεριστές δεν έχουν επιστρέψει στη βάση τους.

Το Υπουργείο Παιδείας αρκείται για την ώρα με τη λακωνική δήλωση πως «δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως το προηγούμενο διάστημα».

Πώς θα αποφύγουμε όμως έστω και τα διαρκή επιμέρους κλεισίματα που άφησαν βαρύ "στίγμα" τις περασμένες σχολικές χρονιές;

«Μόνο αν εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες που εργάζονται στα σχολεία και αν είναι εμβολιασμένοι γονείς και παππούδες, τα σχολεία θα λειτουργήσουνε κανονικά», μας απαντά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία όμως που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους 5.515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,5% στον γενικό πληθυσμό και 61,6% στον ενήλικο πληθυσμό. Αρκεί;

«Δεν αρκεί. Σε σχέση όμως με τα σχολεία, αν δεν εμβολιαστούν άπαντες εκπαιδευτικοί και γονείς, θα δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Όπως πήγε το τελευταίο δίμηνο πριν κλείσουν τα σχολεία που δεν είχαμε προβλήματα, έτσι θα ξεκινήσει και η νέα σχολική χρονιά εφόσον τηρούνται αποστάσεις, γίνεται χρήση μάσκας και ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των καθηγητών-δασκάλων. Καθ' οδόν θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία», συνοψίζει ο λοιμωξιολόγος Πολύδωρος Τόφας. «Ακόμη τα δεδομένα για τον εμβολιασμό των κάτω των 12 δεν είναι επαρκή. Επομένως θα πορευτούμε με όσα μπορούμε», επισημαίνει.

«Εφόσον τα  παιδιά άνω των 12 ετών εμβολιαστούν (στις ΗΠΑ ήδη ξεκινάνε να εμβολιάζονται και τα κάτω των 12) και συνεχίσουν να κάνουν κανονικά τα self-test δυο φορές την εβδομάδα έχοντας εμβολιασμένο και το 75% των δασκάλων-εκπαιδευτικών, υπάρχει τρόπος να συγκρατηθεί το κακό», υπογραμμίζει στο τέλος η παθολόγος-λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn