kastelorizo4-6-01-01_002.jpg

 

kas4Περισσότερα από 567 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών –αριθμός-ρεκόρ μετά την πρόσφατη πανδημία– κατατέθηκαν προς κρίση για συμμετοχή στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», που θα διεξαχθεί στο ακριτικό Καστελλόριζο από τις 22 έως και τις 29 Αυγούστου.

Οι 567 ταινίες τεκμηρίωσης θα τεθούν στην κρίση της προκριματικής επιτροπής για να αποφασίσει ποιες από αυτές θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ και ποιες στο Πανόραμα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αρχές Ιουνίου.

Τη φετινή προκριματική επιτροπή απαρτίζουν ο Markus Nikel - Σύμβουλος της RAI, η Αλεξία Παπακώστα - Στέλεχος στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), ο Jean Louis Gonterre - Σκηνοθέτης, η Νατάσα Μποζίνη - Σεναριογράφος, Δημοσιογράφος, ο Αλέξανδρος Παπαηλιού - Σκηνοθέτης, η Κατερίνα Τζιγκοτζίδου - Οπερατέρ, Φωτογράφος, ο Guelfo Ascanelli - Επιμελητής ταινιών - Ιταλία/Γαλλία, ο Τάσος Γιαπουτζής - Σκηνοθέτης, ο Ruggero Calich - Σύμβουλος, Κριτικός Ντοκιμαντέρ, ο Νίκος Ζάππας - Σκηνοθέτης και ο Γιώργος Μαντάς - Σκηνοθέτης.

Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν ο Klaus Eder - Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), η Μαριάννα Οικονόμου - Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, ο Jean-Christoph Caron – Διευθυντής της PHOENIX, ο Bruno Chatelin - ΣυντονιστήςΦεστιβάλ και η Mάρω Αναστοπούλου - Σκηνοθέτις.

Στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ - όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων - το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Καστελλόριζο: Εκεί που το ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην άκρη του Αιγαίου, στο ειδυλλιακό Καστελλόριζο, ένα νησί απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς.

Στόχος αυτού του ξεχωριστού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ είναι να τιμήσει αξιόλογα δείγματα της κινηματογραφικής τέχνης και αφήγησης, τα οποία πραγματεύονται γεγονότα, ζητήματα και πρόσωπα που έχουν επηρεάσει τις χώρες, τους λαούς και τους πολιτισμούς του κόσμου και να προσφέρει στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές κοινό μια επιλογή από ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) με θεματικούς άξονες την Ιστορία και την Κοινωνία.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι). Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, του δήμου Μεγίστης, των πρεσβειών της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και της ΕΡΤ.

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του 6ου «Πέρα από τα Σύνορα» 2021 στο https://youtu.be/hhNX8yzMs18 και ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από την περσινή διοργάνωση στο https://youtu.be/widTYLPLHbE

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το φεστιβάλ στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn