mai24_lezada.jpg

Σκυλιά όσφρησης που έχουν εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας κάλτσες τις οποίες φόρεσαν άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια ή σε σημεία μαζικής συγκέντρωσης ανθρώπων προκειμένου να εντοπίσουν την «οσμή του κορονοϊού» στους ανθρώπους οι οποίοι νοσούν από την Covid-19, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Βρετανοί επιστήμονες.

Δουλεύοντας σε ζευγάρια, τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να ερευνήσουν μέσω της όσφρησής τους τους επιβάτες που βγαίνουν από ένα αεροσκάφος εντός μισής ώρας, ενώ μπορούν να εντοπίσουν όσους έχουν μολυνθεί με ποσοστό ευαισθησίας μεγαλύτερο του 94,3%, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας πρώιμου σταδίου με την επεξεργασία 3.500 δειγμάτων μυρωδιάς από κάλτσες που δεν είχαν υποστεί πλύσιμο ή μπλουζάκια τα οποία φόρεσαν άνθρωποι που νόσησαν και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τόσο ασυμπτωματικά περιστατικά, όσο και περιστατικά με ήπια συμπτώματα μόλυνσης από την Covid-19, όπως επίσης και περιστατικά μόλυνσης από ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη χρονιά.

«Τα σκυλιά μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τον γρήγορο έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αλλά και για την πρόληψη επαναεισαγωγής της Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Στιβ Λίντσεϊ, καθηγητής στο Τμήμα Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Durham, που εργάστηκε στην έρευνα.

Ο Τζέιμς Λόγκαν, ειδικός στον έλεγχο ασθενειών (London School of Hygiene & Tropical Medicine), ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τα σκυλιά όσφρησης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους εντοπισμού, όπως τα τεστ ταχείας διάγνωσης, είναι «η απίστευτη ταχύτητά τους και το καλό ποσοστό ακρίβειας μεταξύ μεγάλων ομάδων ανθρώπων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/baby'>Baby photo created by efe_madrid - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn