stentoras-rekor-dioxeidio-tou-anthraka-15-4-2021.jpg

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, του κυριότερου «αερίου του θερμοκηπίου» που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, έφθασε προ ημερών για πρώτη φορά στο επίπεδο ρεκόρ των 421,21 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού αναφοράς του Παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα στην κορυφή ενός ηφαιστείου στη Χαβάη.

Πρόκειται για ένα δυσοίωνο ορόσημο στην πορεία υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο οποίος οδεύει προς διπλάσια επίπεδα διοξειδίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (εκτιμώνταν σε περίπου 278 ppm), κάτι που πιθανώς θα συμβεί στη δεκαετία του 2060. Ο εν λόγω σταθμός της Χαβάης παρακολουθεί συνεχώς τον καιρό και τη χημεία της ατμόσφαιρας από τη δεκαετία του 1950 και οι διαχρονικές καταγραφές του θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Όταν ο σταθμός Μάουνα Λόα ξεκίνησε τις μετρήσεις στο τέλος της δεκαετίας του '50, οι συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου ήταν περίπου 315 μέρη ανά εκατομμύριο. Το προηγούμενο Σάββατο είχαν πια διαμορφωθεί σε 421,1 ppm για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς ποτέ έως τώρα δεν είχαν υπάρξει μετρήσεις πάνω από τα 420 ppm (parts per million).

Αν και το επίπεδο των 421,21 ppm ήταν η μέτρηση του μέσου επιπέδου του διοξειδίου μόνο σε μία μέρα, τα μέσα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών είναι άνω των 417 ppm και τα μέσα ετήσια επίπεδα για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 416 ppm.

Περίπου οι μισές εκπομπές διοξειδίου παραμένουν για καιρό στην ατμόσφαιρα και έτσι επιφέρουν σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Η Γη είναι ήδη περίπου δύο βαθμούς Κελσίου θερμότερη σε σχέση με την περίοδο πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Στοιχεία από πυρήνες πάγου δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι περίπου οκτώ φορές περισσότερο στη γήινη ατμόσφαιρα σε σχέση με το μεθάνιο, γι' αυτό η προσοχή έχει εστιαστεί στο πρώτο, όμως το μεθάνιο είναι ακόμη πιο ισχυρό στη δράση του για άνοδο της θερμοκρασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn