Την παρέμβαση της εισαγγελέως προκάλεσαν οι καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκαν στα χθεσινά φύλλα των εφημερίδων "ΒΗΜΑ" και "Δημοκρατία".
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων που είχε ως αποτέλεσμα την μη ακριβή καταγραφή και αποτύπωση των θετικών στον ιό, με ανάλογες επιδράσεις στην ομάδα των επιστημόνων και στην Πολιτική Προστασία που λαμβάνουν αποφάσεις αξιολογώντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο. Μία εκ των δύο εφημερίδων υποστήριζε πως στην υπόθεση εμπλέκεται και ιδιωτική εταιρία.
Η έρευνα ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.
Χθες, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από τα δύο έντυπα, τόσο η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, όσο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσαν τα επίμαχα δημοσιεύματα. Ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής κρουσμάτων, χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». Τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό «είναι έγκυρα και αξιόπιστα» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ προσθέτοντας ότι «κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το σύστημα καταγραφής είναι ένα, «περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ