Δεν πρόλαβε να πάρει μπρος η σχολική χρονιά, και μαζί της ξεκίνησαν γρήγορα τα συνάχια και οι φθινοπωρινές ιώσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί σπεύδει μαζί με τον γονέα του στον παιδίατρο για να εξεταστεί και να αποκλειστεί ο εύλογος φόβος της Covid-19;
Όπως αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα κλινικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού που θεωρείται ύποπτο κρούσμα Covid-19 είναι πυρετός (θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37,5 β. Κελσίου) με ή χωρίς τα εξής συμπτώματα: βήχας, δύσπνοια, ανοσμία / αγευσία με αιφνίδια έναρξη, γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, εμετός, κοιλιακός πόνος) και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης.
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, οι ερμηνείες που επιδέχονται όλα τα παραπάνω συμπτώματα, και μάλιστα σε μια εποχή γεμάτη ιώσεις, είναι πολλές, τόσο πολλές ώστε ο ίδιοι, για να είναι καλυμμένοι και σωστοί, συστήνουν, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΟΔΥ, ένα τεστ PCR όταν θεωρούν ότι το κρούσμα είναι όντως ύποπτο. Δεδομένου ότι το τεστ γίνεται δωρεάν κατά βάση στα νοσοκομεία Παίδων και σε μερικά ακόμα Κέντρα Υγείας Covid-19 (Ραφήνα, Περιστέρι, Αλεξάνδρας), οι περισσότεροι γονείς σπεύδουν στα ήδη μπουκωμένα αυτή την εποχή νοσοκομεία Παίδων.
Εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής
Αν, πάλι, το παιδί δεν είναι ύποπτο κρούσμα αλλά πρέπει να παραμείνει σπίτι μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα, τότε, σύμφωνα με τις οδηγίες, για να επιστρέψει στο σχολείο, θα χρειαστεί γραπτή βεβαίωση από γιατρό. Το αποτέλεσμα; Οι γονείς να σπεύδουν και σε αυτή την περίπτωση στα Παίδων εκτός από τα γραφεία των παιδιάτρων.
Η Νικολέττα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος στο «Αγλαΐα Κυριακού», επιβεβαίωσε την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και μία εβδομάδα στο νοσοκομείο. Όπως μας είπε: «Οι ουρές είναι πραγματικά τεράστιες. Σήμερα το 80% των παιδιών που προσήλθαν στην εφημερία για να εξεταστούν πληρούσαν τα κριτήρια για PCR τεστ και τελικά το έκαναν. Μαζί με τα πολλά άλλα περιστατικά, τώρα έχουμε κι αυτά, αλλά και γονείς που απλώς θέλουν μια βεβαίωση για να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο έπειτα από ανάρρωση».
Την ίδια στιγμή, το να παραμένουν τα παιδιά στο σπίτι με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος, ειδικά φέτος λόγω κορονοϊού, προκαλεί προβλήματα σε πάρα πολλούς γονείς και ειδικά σε αυτούς των μικρότερων παιδιών, μια και δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχη γονική άδεια ύστερα από τις νέες οδηγίες.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, περιέγραφε προ ημερών στο Sputnik: «Επί συμπτωμάτων, ακόμα και πολύ ελαφριών, παίρνουμε το παιδί από το σχολείο άμεσα. […] Ακόμα και με απλή καταρροή, το παιδί πρέπει να φεύγει από το σχολείο και να επιστρέφει μόνο αν έχει αναρρώσει. [...] Τα νοσοκομεία είναι χώροι επικίνδυνοι: σκεφτείτε ένα παιδί που βρίσκεται σε εξωτερικά ιατρεία όπου υπάρχουν εκατοντάδες άλλα παιδιά με διάφορα νοσήματα».
Σε απόγνωση παιδίατροι και γονείς
Η Αθηνά Πετρομιχελάκη, παιδίατρος, επιμελήτρια στο «Παίδων Μητέρα» και συνεργάτης του μαιευτηρίου «Λητώ», είναι «χείμαρρος» όταν περιγράφει την εικόνα αυτών των ημερών στα παιδιατρεία: «Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο όγκος των τηλεφωνημάτων από γονείς παιδιών με ήπια συμπτωματολογία, γονείς δηλαδή που υπό άλλες συνθήκες δεν θα χρειάζονταν συμβουλές. Αντίστοιχα έχει αυξηθεί και ο χρόνος που χρειάζεσαι σε κάθε τηλέφωνο για να εξηγήσεις τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (υποχρέωση για PCR τεστ και επιστροφή ανάλογα με τα αποτελέσματα ή έστω ακολουθώντας τις προηγούμενες οδηγίες επαρκούς παραμονής στο σπίτι), να αιτιολογήσεις το σκεπτικό και να ακούσεις και τις δικαιολογημένες αντιρρήσεις του γονιού όσον αφορά στο κόστος (60-150 ευρώ) που καλείται να πληρώσει για το PCR ή τις ημέρες που πρέπει να λείψει από την εργασία του.
»Τελικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλοί γονείς καταφεύγουν στα νοσοκομεία Παίδων με την ελπίδα να γίνει δωρεάν το PCR. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να καθυστερούν τα πραγματικά επείγοντα, αλλά και να συνωστίζονται ήπια εμπύρετα με κίνδυνο διασποράς αν τυχόν έστω και ένα έχει κορονοϊό. Και χωρίς να γίνει εντέλει το τεστ στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα κι αν υπάρχει παραπεμπτικό από τον ιδιώτη παιδίατρο», προσθέτει.
Αναφερθείσα στη βεβαίωση της επιστροφής, η κα Πετρομιχελάκη παρατηρεί: «Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο αναγκαία είναι. Μόνο ότι δεν έχουν πια συμπτώματα μπορούμε να γράψουμε αλλά αυτό είναι ακόμα ένα κόστος που επιβαρύνει τον γονέα. Όσον αφορά στα άρρωστα παιδιά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις κλινικά ποιος δεν έχει κορονοϊό. Έχω διαβάσει από συναδέλφους ότι είναι αλλιώς το κοινό κρυολόγημα. Ειλικρινά όχι, δεν είναι εμφανής η διαφοροδιάγνωση (σ.σ. διαγνωστική διαδικασία μέσω της οποίας αποκλείονται παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα) από το κοινό κρυολόγημα όταν πιάνουμε θετικά παιδιά ασυμπτωματικά ή με δέκατα».
Η ανάγκη για περισσότερα τεστ και η απάντηση του ΕΟΔΥ
Με τη σειρά του ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, δηλώνει ότι όσο σαφείς ήταν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στα σχολεία, άλλο τόσο ασαφείς ήταν για τους παιδιάτρους, οι οποίοι κρατούν τώρα στα χέρια τους την «καυτή πατάτα».
«Nα σταματήσει επιτέλους το παραμύθι από κάποιους για “τεστ παντού και σε όλα τα παιδιά”. Για να το υποστηρίξουν και να έχουν το δικαίωμα να το λένε, θα πρέπει, πρώτα και κύρια, να έχουν εξασφαλίσει τον αντίστοιχο αριθμό τεστ και, δεύτερον, να μεσολαβήσουν για να μπορούν τα τεστ να συνταγογραφούνται και να γίνονται δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή», τονίζει ο ίδιος.
Όπως εκτιμά ο κ. Νταλούκας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, όσο θα προχωρούν οι μήνες, θα αδειάσουν από παιδιά, αφού από εδώ και στο εξής θα έχουν συνεχώς μύξες και βήχα. «Εμείς ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα πιστοποιητικά επιστροφής. Η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων θα ζητήσει για άλλη μία φορά διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, που ποτέ δεν καταδέχτηκαν να μιλήσουν μαζί μας», καταλήγει.
Το Sputnik ζήτησε και τη γνώμη του ΕΟΔΥ για όλα τα παραπάνω. Η απάντηση που πήραμε είναι η εξής: «Οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του κορονοϊού στα σχολεία, οδηγίες για τις οποίες έχει υπάρξει και συμφωνία από την επιτροπή των επιστημόνων, είναι προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί από τους ιατρικούς συλλόγους και έχουν αναρτηθεί στο site του ΕΟΔΥ. Αφορούν σε πληθώρα περιπτώσεων, είναι σαφέστατες και δεν επιδέχονται παρερμηνειών».
πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/business'