koin23.jpg

 

Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής έχει θέσει σε συναγερμό τους ειδικούς, με το σενάριο του lockdown να επανέρχεται όλο και περισσότερο από τους επιστήμονες, με ορισμένους μάλιστα να προειδοποιούν πως είναι το επόμενο βήμα σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα.

Η Αττική βρίσκεται κυριολεκτικά στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες περιοχές, όπως τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, η Πλατεία Αττικής, η Καλλιθέα, βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς σε αυτές συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα. 

Τι λέει ο Βατόπουλος για το σενάριο lockdown

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο Sputnik έκρινε πως η μη χρήση μάσκας από μερίδα επιβατών των ΜΜΜ ευθύνεται για το ότι τα μέτρα στην Αττική δεν φαίνεται να αποδίδουν στον βαθμό που πρέπει και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Να σημειωθεί πως την Τρίτη ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε 346 νέα κρούσματα της πανδημίας, με 210 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.

Ο κ. Βατόπουλος ευχήθηκε να μπορέσουμε να αποφύγουμε το lockdown καθώς, όπως επεσήμανε, υπάρχει μεν αύξηση κρουσμάτων αλλά δεν είναι «ραγδαία».

Η ανησυχία, συνέχισε, έγκειται στο ότι αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ, όσον αφορά στα αίτια που τα μέτρα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, επανέλαβε: «Η μη μείωση (σ.σ. των κρουσμάτων) οφείλεται και στα μέτρα και στην εφαρμογή τους. Παραδείγματος χάριν, εκείνο που με ανησυχεί πολύ είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, όπου, παρά τη χρήση της μάσκας, δεν έχει γίνει ακόμη δυνατή η αύξηση των δρομολογίων σε επαρκή βαθμό ώστε να μην έχουμε μεγάλο συνωστισμό στα λεωφορεία και στο μετρό. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, πάρα πολλά λεωφορεία είναι χαλασμένα, και δεν έχουν μπει σε διαδικασία να τα φτιάξουν». Ως δεύτερη αίτια όρισε το ότι είναι πολύς ο κόσμος που δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία της χρήσης μάσκας. Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε πως το σενάριο δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών.

Παγώνη: Αρχές Οκτωβρίου το lockdown αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη μίλησε στο Sputnik για το ίδιο ζήτημα, τονίζοντας πως το lockdown είναι στον ορίζοντα μόνο για την Αττική.

«Εάν συνεχίσουν τα νούμερα αυτά, δεν υπάρχει άλλη λύση», ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας πως το μέτρο θα αφορά μόνο στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.

Όσον αφορά στον χρόνο που ενδέχεται να επιβληθεί το lockdown στην Αττική, η κα Παγώνη εκτίμησε ότι θα γίνει «στις αρχές Οκτωβρίου», δεδομένου ότι οι ειδικοί θα εξετάσουν τα νούμερα «αυτής και της άλλης εβδομάδας».

Σύψας: Πώς θα εφαρμοστεί το lockdown

Με τη σειρά του ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να «εκτραπεί η κατάσταση ανά πάσα στιγμή», ενώ υπογράμμισε πως είμαστε ένα βήμα πριν από την απόφαση για lockdown. 

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά», είπε και συμπλήρωσε ότι οι αρμόδιοι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, ακόμα και lockdown.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί να επιβληθεί το εν λόγω μέτρο εξηγώντας: «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για δύο βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν χρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δύο βδομάδες». Συμπλήρωσε δε πως θα κλείσουν και τα σχολεία.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10ήμερο αυτό, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί, θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», κατέληξε μιλώντας στον Σκάι.

Τι γίνεται με τις ΜΕΘ

Έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζεται από τους ειδικούς για την εικόνα που διαμορφώνεται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ενδεικτικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι πως στο «Σωτηρία» είναι διαθέσιμη μόλις μία κλίνη, όπως ενημέρωσε η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής μιλώντας στο Mega.

To Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη δημιουργία ακόμα 40 κλινών έως και την Παρασκευή.

Το σχέδιο για τις πλατείες

Αιχμή στην προσπάθεια αναχαίτισης της αύξησης κρουσμάτων είναι τα μέτρα για τις πλατείες. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες Τρίτη το βράδυ αστυνομικοί εκκένωσαν την Πλατεία Βαρνάβα.

Συγκεκριμένα, περιπολικά αναπαρήγαγαν το ηχητικό σήμα με τις οδηγίες και αστυνομικοί έδιωξαν εκείνους που βρίσκονταν επί της πλατείας, ενώ σε όσους παρέμειναν βεβαιώθηκε πρόστιμο 150 ευρώ. 

Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ομάδες έκτακτου απο-συγχρωτισμού που θα περιλαμβάνουν αστυνομικούς οι οποίοι θα σπεύδουν εγκαίρως σε σημεία με πολλούς συγκεντρωμένους ανθρώπους και θα κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn