koi6.jpg

 

Συντρίμμια, θρήνος κι ένα τεράστιο «γιατί» κυριαρχούν στη Βηρυτό ύστερα από την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι και τμήμα της πόλης της πρωτεύσας του Λιβάνου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή, αυξάνεται ο απολογισμός της έκρηξης

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε τη Βηρυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματισμένων από τη φονική έκρηξη. Τουλάχιστον 135 είναι οι νεκροί, ενώ περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Οι ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη ενδέχεται να ανέλθουν στα 10 με 15 δισ. δολάρια, εκτίμησε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Βηρυτού. Σημείωσε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μια Ελληνίδα μεταξύ των θυμάτων

Μεταξύ των νεκρών από την έκρηξη είναι και μια Ελληνίδα, ενώ ακόμα πέντε Έλληνες τραυματίστηκαν, με τους δύο εξ αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου ως επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου για την παροχή βοήθειας.

 

«Μου εξηγούν οι διπλωματικές αρχές μας, τις οποίες θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει, ότι μέχρι στιγμής έχουμε πέντε τραυματίες, δύο εκ των οποίων είναι σοβαρά, και μία γυναίκα που έχει χάσει τη ζωή της», ανέφερε ο ίδιος.

Για το θέμα του επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται στη Βηρυτό ο υφυπουργός δήλωσε ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο». Παρομοίασε δε τη Βηρυτό με «βομβαρδισμένο τοπίο», σημειώνοντας ότι «η εικόνα είναι καταστροφική».

Σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι εμπλέκονται στην αποθήκευση του νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού

Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού από την άφιξη του φορτίου εκεί το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη.

Η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, που προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση, δεν κατονόμασε τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους. Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη οφείλεται στην ανάφλεξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη στο λιμάνι.

Η έκρηξη ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μετά από αυτές στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι

Ειδικός υποστήριξε πως η έκρηξη στη Βηρυτό είναι στην τρίτη θέση μεταξύ των ισχυρότερων εκρήξεων που έπληξαν μια πόλη, ύστερα από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Τη σύγκριση του νιτρικού αμμωνίου, που προκάλεσε την έκρηξη, με τα πυρηνικά έκανε ο Christopher Busby, ειδικός στις επιπτώσεις στην υγεία της ιονίζουσας ακτινοβολίας και επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κίνδυνο ακτινοβολίας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το νιτρικό αμμώνιο, ευρέως χρησιμοποιούμενο στο λίπασμα και αποθηκευμένο στο λιμάνι για έξι χρόνια, έχει ενέργεια χημικής αντίδρασης παρόμοια με το TNT, πράγμα που σημαίνει ότι η έκρηξη 2.700 τόνων της χημικής ένωσης ήταν περίπου ίση με την ισχύ 2,7 κιλοτόνων TNT. Ανέφερε δε ότι το «μανιτάρι» μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το τεράστιο κύμα δημιούργησε δακτυλίους συμπίεσης στους υδρατμούς ακριβώς όπως όταν μια ισχυρή πυρηνική συσκευή πυροδοτείται κοντά στην ακτή.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn