koinonia1407.jpg

 

Εντείνονται οι έλεγχοι για κορονοϊό στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας από τα βόρεια σύνορα, ύστερα από τον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων

Στην απόφαση της κυβέρνησης να εντείνει τους στοχευμένους έλεγχους στα βόρεια σύνορα της χώρας, για τον εντοπισμό κρουσμάτων, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Όπως δήλωσε ο κύριος Πέτσας, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες με την Αλβανία, ενώ από τις 15 Ιουλίου θα επιτρέπονται οι πτήσεις από τη Βρετανία και από τις 22 Ιουλίου οι πτήσεις από τη Σουηδία. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, ο κύριος Πέτσας σημείωσε πως εξετάζεται η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, από τα τέλη του Ιουλίου, με προϋπόθεση  οι ταξιδιώτες να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό.

Οι ξένοι ταξιδιώτες που εισέρχονται από τον Προμαχώνα

Όσον αφορά τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μας από τον Προμαχώνα, ισχύει η οδηγία που απαιτεί από τον ταξιδιώτη να έχει υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού, τουλάχιστον 72 ώρες πριν περάσει τα σύνορα.

Συγκεκριμένα:

Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου από τον Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 72 ώρες πριν.

Η υποχρέωση του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος τουριστών από βαλκανικές χώρες

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στα εισαγόμενα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια».

Όπως υποστήριξε ο καθηγητής, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα ταξιδιωτών και από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία. 

Τεστ αντισωμάτων για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Από την 1η Ιουνίου και ύστερα από απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έχει ξεκινήσει διεξαγωγή τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής καθώς και σε όλες τις υγειονομικές δομές των 7 ΥΠΕ της χώρας.

Το τεστ αντισωμάτων αφορά, εκτός από τους επαγγελματίες υγείας και το μόνιμο προσωπικό των δομών, αλλά και πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κλπ.).

Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων διεξάγονται και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζόμενους σε αποκεντρωμένες δομές των Ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία).

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn