post7.jpg

 

Το Τhe Hub Events και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για ένατη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων «Hub science» με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στον μαγικό –αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο– κόσμο τους.

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην τέταρτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση μεταξύ του καθηγητή Γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη και της ερευνήτριας νευροβιολογίας Ρεβέκκας Μάτσα με θέμα «Νέα βιολογία και ιατρική: Μια ανατρεπτική σχέση». Συντονίζει ο βιοχημικός Μάκης Ζωιδάκης.

Νέα βιολογία και ιατρική

Μια ανατρεπτική σχέση.

Γιατί η βιολογία είναι σημαντική; Τι ακριβώς είναι η νέα βιολογία; Τι σχέση έχει με την ιατρική; Μήπως μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε;

Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης και η ερευνήτρια νευροβιολογίας Ρεβέκκα Μάτσα συζητούν, αντιπαρατίθενται και κονταροχτυπιούνται στο συναρπαστικό αυτό θέμα με συντονιστή τον βιοχημικό Μάκη Ζωιδάκη.

Μανώλης Δερμιτζάκης

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Η έρευνά του εστιάζεται στην ανάλυση ποικιλομορφίας του DNA στον άνθρωπο και στον τρόπο με τον οποίο αυτή σχετίζεται με τις ασθένειες.

Αποφοίτησε το 1995 από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και το 1997 απέκτησε master από την ίδια σχολή. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Penn State University (2001) και τη μεταδιδακτορική έρευνά του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (2001-2004).

Από το 2004 μέχρι το 2009 ήταν ερευνητής και μέλος του ακαδημαϊκού συμβουλίου στο Wellcome Trust Sanger Institute. Από το 2014 είναι εκλεγμένο μέλος του οργανισμού EMBO και έχει επίσης ονομαστεί Highly Cited Researcher από την Thompson Reuters το 2014, το 2015 και το 2016. Την περίοδο 2014-16 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ελλήνων στη Βιοϊαρτική (World Hellenic Biomedical Association).

Η έρευνά του χρηματοδοτείται από το European Research Council (ERC), την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Swiss National Science Foundation, τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health [NIH]), το Wellcome Trust, το Ίδρυμα Έρευνας Παιδικού Διαβήτη (JDRF) και το Ίδρυμα Louis-Jeantet.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 160 εργασίες μερικές από τις οποίες στα πιο διακεκριμένα περιοδικά, όπως το «Nature» και το «Science», και έχει συγκεντρώσει πάνω από 42.000 αναφορές.

Ο καθηγητής Δερμιτζάκης έλαβε το Επιστημονικό Βραβείο 2017 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Πρόσφατα ανέλαβε τα ηνία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Ρεβέκκα Μάτσα

Η Ρεβέκκα Μάτσα είναι διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, υπεύθυνη του Τμήματος Νευροβιολογίας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προαγωγή της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε θέματα έρευνας. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη της φυσιολογίας των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου, ενώ έχει αναπτύξει εξατομικευμένα μοντέλα από κύτταρα ασθενών με νόσο Πάρκινσον για τη μελέτη των παθογενετικών μηχανισμών της νόσου και τον προσδιορισμό νέων θεραπευτικών στόχων.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών και έχει διοργανώσει διεθνή σεμινάρια και συνέδρια.

Το ερευνητικό έργο της χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, ενώ είναι δημοσιευμένο σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μάκης Ζωιδάκης

Ο Μάκης Ζωιδάκης γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1974, μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής. Σπούδασε Βιοχημεία στο πανεπιστήμιο της Λιέγης. Έχει βραβευτεί για το ερευνητικό και το διδακτικό έργο του στο UCLA. Από το 2008 εργάζεται στην ερευνητική μονάδα πρωτεομικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει την τύχη να συνεργάζεται με φοιτητές και μεταδιδάκτορες που του έχουν μάθει πολύ περισσότερα απ’ όσα τους δίδαξε.

Ιδέα, σχεδιασμός: Ελένη Γραμματικοπούλου

Είσοδος ελεύθερη.

Πού: The Hub Events, Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός

Πότε: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, ώρα: 20:00

Πληροφορίες: 210 3411009, 210 6395458 (κα Ελένη Γραμματικοπούλου)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.thehubevents.gr/el/our-events/hub-science-2/

Facebook: https://www.facebook.com/events/159694528811304/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn