via2511.jpg

 

Καμπάνια ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών με κεντρικό μήνυμα «Η γνώση είναι ασπίδα» διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Από σήμερα 25 Νοεμβρίου και για μία εβδομάδα (έως τις 2 Δεκεμβρίου) οι συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές προσφέρουν ενημέρωση σε όσες γυναίκες αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη. Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρεται σε όλες τις δομές δωρεάν, καθώς και στα συνεργαζόμενα ιδιωτικά ιατροδικαστικά ιατρεία. Οι συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές είναι αναρτημένες στον ιστότοπο της Ελληνικής Ιατροδικαστής.

Ποιες είναι όμως οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα βίας; Σε περίπτωση ξυλοδαρμού η διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα είναι είτε να υποβάλει άμεσα μήνυση εναντίον του δράστη είτε να εκμεταλλευτεί το τρίμηνο περιθώριο που έχει δικαίωμα από τον νόμο.

Στην περίπτωση που υποβάλει άμεσα μήνυση, θα λάβει από το κατά τόπους αστυνομικό τμήμα εντολή ιατροδικαστικής εξέτασης, η οποία είναι εντελώς δωρεάν και πραγματοποιείται στην πλησιέστερη δημόσια ιατροδικαστική δομή.

Στην περίπτωση που η γυναίκα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το χρονικό περιθώριο του τριμήνου, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί ιατροδικαστικό ιατρείο για την πιστοποίηση των τραυμάτων και τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης.

Από την ΕΙΕ τονίζεται ότι «ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ειδικός γιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Οποιαδήποτε εξέταση από άλλο γιατρό είναι εύκολο να αμφισβητηθεί κατά τη δικαστική διαδικασία. Επιπλέον, κρίνονται άστοχες ορισμένες ενέργειες, όπως η φωτογράφιση των τραυμάτων, καθώς δεν έχουν αποδεικτική επιστημονική αξία».

Σε περίπτωση βιασμού είναι σημαντικό η γυναίκα να επισκεφθεί έναν ιατροδικαστή το συντομότερο δυνατόν. Ειδικά στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ο χρόνος δυστυχώς δεν είναι σύμμαχος των θυμάτων. Αν μια γυναίκα προσφύγει άμεσα σε έναν ιατροδικαστή, είναι δυνατόν, πέρα από την ορθή πιστοποίηση του βιασμού, να πραγματοποιηθούν και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να ταυτοποιήσουν τον δράστη. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μην πραγματοποιήσουν λουτρό πριν από την επίσκεψή τους στον ιατροδικαστή, όπως και να αφαιρέσουν τα ρούχα και τα εσώρουχα που φορούσαν και να τα τοποθετήσουν σε μια, καθαρή κατά προτίμηση, χάρτινη σακούλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn