nhsossamos710.jpg

Το «Νήσος Σάμος» απέπλευσε στον Πειραιά σήμερα το πρωί, μεταφέροντας συνολικά 466 μετανάστες από Λέσβο και Χίο.

Συγκεκριμένα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, που έδεσε στον Πειραιά περίπου στις 7:00 το πρωί, μετέφερε 453 μετανάστες από τη Μόρια στη Λέσβο και 13 από τη Χίο. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ευάλωτες ομάδες που έχουν ζητήσει άσυλο. Τους ανθρώπους αναμένεται να παραλάβουν 17 λεωφορεία, που θα τους μεταφέρουν στην προσφυγική δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη στη Μακεδονία.

Σήμερα στις 9:40 π.μ. αναμένεται να καταπλεύσει επίσης στον Πειραιά και το «Blue Star 2», που μεταφέρει 71 μετανάστες από Λέρο και Κω. Τους αιτούντες άσυλο θα παραλάβουν λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας σε Αττική και Κόρινθο.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Sputnik Ελλάδας, περίπου 400 μετανάστες αναμένεται να φτάσουν εντός της ημέρας από τη Σύμη στον Πειραιά, οι οποίοι θα μεταφερθούν με αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού.

«Έκρηξη» στις προσφυγικές ροές, «καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί

Αύξηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις προσφυγικές ροές, κυρίως προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η δομή της Μόριας στη Λέσβο έχει φτάσει και ξεπεράσει τα όριά της. Ο προσφυγικός καταυλισμός φιλοξενεί 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Πριν από μία εβδομάδα είχε επικρατήσει χάος στη Μόρια έπειτα από φωτιά και εξέγερση των μεταναστών, κατά την οποία μία γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια έθεσε ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια Δημήτρης Πατέστος: «Είναι η πρώτη φορά που λέω ανοιχτά σε όλους ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Το να έχεις μια πόλη 13.000 ανθρώπων, όπως είναι η Μόρια, όπου οι περισσότεροι ζουν μέσα στα χωράφια, δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία».

Προβλήματα διαπιστώνονται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως στη Σύμη. Ο δήμαρχος έχει περιγράψει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ακριτικό νησί, ζητώντας βοήθεια από την Πολιτεία. «Παρακαλούμε τους Τούρκους να μη στέλνουν μετανάστες», είπε εκφράζοντας την απελπισία του.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn